Τις καλύτερες ημέρες που διαφαίνονται στο ζήτημα της μεταμόσχευσης αλλά και τις δυσκολίες επισημαίνει ο επικεφαλής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσουλφάς. Κατά τη προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στην κλινική του 75 μεταμοσχεύσεις, 30 ήπατος και 45 νεφρών.
Παρά τις δυσκολίες λόγω του περιορισμένου αριθμού των μόλις επτά αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο, η κλινική που έχει έρθει πρώτη στη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα με συνολικά περίπου 675 επεμβάσεις και τη μοναδική στη μεταμόσχευση παγκρέατος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη voria.gr. Όταν η κλινική διέθετε πια μόνο δύο ειδικούς προκλήθηκε «παύση» στις μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη στο μοναδικό κέντρο της Μακεδονίας και της Θράκης. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια λίστα αναμονής 1,5-2 χρόνια ασθενών που είχαν ταλαιπωρηθεί για να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν έγκριση από επιτροπές. Στην καθυστέρηση αυτή συμβάλλει και η έλλειψη αναισθησιολόγων
Ωστόσο, την προηγούμενη χρονιά η λίστα μειώθηκε και έγινε εφικτό να διενεργούνται δυο ζώσες μεταμοσχεύσεις το μήνα.Πέρυσι η διαδικασία κύλησε καλύτερα χάρη στην προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και στη συνεργασία με την διοίκηση. Ο καθηγητής επεσήμανε και τη συνδρομή της νεφρολογικής κλινικής, με την κ. Παπαγιάννη, τους ηπατολόγους, καθώς και το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας στο Ιπποκράτειο.
Μείζονα ρόλο στην προσπάθεια αυτή κατέχει η δωρεάν οργάνων, που δεν έχει προωθηθεί όχι μόνο από πλευρά ενημέρωσης αλλά και καλλιέργειας εμπιστοσύνης στο σύστημα. Επίσης, ο καθηγητής τονίζει τη λανθασμένη εντύπωση περί εγκεφαλικού θανάτου και την καχυποψία ορισμένων έναντι της δωρεάς οργάνων.
Ούριο άνεμο αναμένεται να φέρει στην χώρα το εθνικό σχέδιο μεταμοσχεύσεων και ο θεσμός του συντονιστή, ο οποίος λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των ΜΕΘ και του ΕΟΜ, αλλά και να βοηθήσει γιατρούς και οικογένειες κατά την απόφαση της δωρεάς. Προς το παρόν αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η νομοθετική πρόταση για το εθνικό σχέδιο μεταμοσχεύσεων.
Σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας κουλτούρας της δωρεάς εντός της κοινωνίας ως εγχείρημα βοήθεια προς πολλούς συνανθρώπους δηλαδή της σωτηρίας πολλών ζωών. Θετικά συνέβαλε η δωρεά οργάνων της 21χρονης Έμμας από τους γονείς της στη Θεσσαλονίκη, η οποία η ίδια είχε ζητήσει τη δωρεά σε ανύποπτο χρόνο. Από τη πράξη αυτή σε μια δύσκολη στιγμή απώλειας, όπως περιγράφει ο καθηγητής προκύπτει ένα θετικό που μπορεί να δώσει δύναμη στις οικογένειες των δοτών καθώς το «αποτύπωμα» αυτού του ανθρώπου συνεχίζει να υπάρχει.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ