Αλλαγή σελίδας στην διαχείριση του καρκίνου κάνει η χώρα μας με την λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας στο 9ο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ. Ορόσημο αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η σημερινή έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, συμβολικά την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου.
Στους συμμετέχοντες του συνεδρίου μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης την προσωπική του εμπειρία, με την απώλεια της μητέρας από λευχαιμία μετά από 11 χρόνια σε ηλικία 54 ετών. Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση πριν ένα χρόνο για το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και σήμερα θα αρχίσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εθνικό μητρώο ασθενών με καρκίνο. Αναφερόμενος στην νομοθέτηση ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για πολιτική και κοινωνική ευθύνη προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους και υπενθύμισε ότι τα registries δεν είχαν αρχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που είχε την προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, το 2014.
Τονίζοντας ότι για να προωθηθεί ο τομέας της ογκολογικής περίθαλψης χρειάζεται ομόνοια, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία Ογκολόγων και Αιματολόγων για να ετοιμαστεί το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ογκολογικών ασθενών και στάθηκε στην εφαρμογή 12 πρωτοκόλλων μέχρι τα τέλη του μηνός και έως τα τέλη Μαΐου για το σύνολο των πρωτοκόλλων. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών σε τρία Νοσοκομεία πιλοτικά και σε βάθος χρόνου το τέλος του 2025 σχεδιάζεται ότι θα έχει επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό θα ετοιμαστεί ο εξειδικευμένος Ογκολογικός Φάκελος Ασθενών, ο οποίος προβλέπει την διενέργεια Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία, την συνολική παρακολούθηση του ασθενή, την χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης υποστήριξε« Πραγματικά η μέρα αυτή είναι ιστορική. Είναι ιστορική για όλους εμάς που δουλέψαμε μαζί σας για να δημιουργηθεί αυτό το μητρώο. Είναι σημαντική στιγμή γιατί μετά απο ένα χρόνο που υπογράψατε την απόφαση, σήμερα μπορούμε να λέμε ότι η χώρα μας έχει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών. Το ζητούσαμε 10 -15 χρόνια. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση της ογκολογικής περίθαλψης, αυτό το μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και τώρα παρουσιάστηκε η εφαρμογή της για τους ασθενείς, είναι κάτι που θα αλλάξει το τοπίο. Σήμερα, όντως είναι μια ιστορική ημέρα και θέλω να δηλώσω τη συγκίνησή μου. Για εμάς που προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, αυτό που γίνεται σήμερα είναι κάτι μεγαλειώδες. Η δε δέσμευση για την προσπάθεια για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτό και ο Υπουργός γνωρίζει, η προσέγγισή του δείχνει ότι έχει μεγάλη εικόνα. Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στις προσπάθειες που κάνετε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ασθενών».
Η πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι « Το Μητρώο είναι πανελλήνιο, είναι σε όλους, θα αφορά όλους τους ογκολογικούς ασθενείς και όλους τους γιατρούς και στην ομάδα εργασίας δε θα καταχωρούν μόνο οι ογκολόγοι όπως ξέρετε, θα καταχωρούν πολλοί γιατροί. Δεν είναι μόνο ογκολόγοι-αιματολόγοι, είναι μία σειρά από γιατρούς που έχουμε προβλέψει για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είναι προνόμιο να μπορείς να καταχωρείς έναν ασθενή στο μητρώο, δεν είναι βάρος. Και τα προαπαιτούμενα πεδία, όπως είδατε, είναι τόσο λίγα, που θέλει ένα λεπτό, ενάμισι. Ο πλούτος δε των στοιχείων που θα παραχθούν και για τη χώρα και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς, είναι απίστευτος».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου “Μαζί για Ζωή” και Μέλος ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Εύη Ορφανού, σημείωσε ότι«Από το ’12 – ’13 που θυμάμαι έχει κάνει άλματα. Μιλάμε για άλματα. Θυμάμαι την εποχή που δεν είχαμε καν γάζες πολλές φορές στα νοσοκομεία. Είναι μεν γεγονός ότι έχουμε μια έλλειψη προσωπικού, ειδικά Διοικητικού προσωπικού νομίζω στα νοσοκομεία. Αυτό το βλέπουμε συχνά αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιλυθεί. Αλλά θα σας πω κάτι πολύ σοβαρό που όλοι το θεωρούν δεδομένο και δεν είναι καθόλου. Έχουμε όλοι πρόσβαση στο ΕΣΥ, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Σε ποια άλλη χώρα ευρωπαϊκή ή μη ευρωπαϊκή μπορεί να πάει κάποιος ανασφάλιστος στο νοσοκομείο και να βρει περίθαλψη χωρίς να πουλήσει το σπίτι του;Αυτό μπορεί να συμβεί όμως στην Ελλάδα. Έχουν όλοι περίθαλψη. Δεν είναι δεδομένο και αυτό πρέπει να το τονίσουμε».
Επίσης, την πορεία και την παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών αναμένεται να διευκολύνει η εφαρμογή στο κινητό που θα λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου. Στην εφαρμογή θα παρακολουθεί το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού που έχει ορίσει. Ακόμη θα γίνεται η καταγραφή παρενεργειών των θεραπειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 12 ογκολογικά νοσοκομεία θα ενταχθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Στόχος είναι η προσφορά ολοκληρωμένης φροντίδας προς τους ασθενείς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός κάνοντας λόγο για μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση.
Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ενταχθούν από 37 νέοι Βιοδείκτες με την αποζημίωση τους να προχωρά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Για την προσπάθεια θα διατεθούν από ειδικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη 3,5 εκατ. ευρώ.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκε από στελέχη της ΗΔΙΚΑ η νέα πλατφόρμα που άρχισε να λειτουργεί σήμερα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ