Την μείωση του χρόνου ανάρρωσης πέτυχε ο συνδυασμός μπαρισιτινίμπης και ρεμντεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η Lilly και η Incyte, θετικά είναι τα πρώτα πορίσματα από τη μελέτη Adaptive Covid-19 Treatment Trial (ACTT-2), που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΙΑID) των ΗΠΑ.
Πρόκειται για διπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένης κατανομής μελέτη για τον έλεγχο της ασφάλειας, η οποία διεξήχθη από ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη, η οποία άρχισε στις 8 Μαΐου, εξέτασε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Στόχος είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του συνδυασμού μπαρισιτινίμπης σε δόση 4mg και της ρεμντεσιβίρης, ο οποίος εξετάστηκε σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ρεμντεσιβίρη, στους συγκεκριμένους ασθενείς με νόσο COVID-19.
Από την μελέτη προέκυψε ότι ο συνδυασμός μπαρισιτινίμπης με τη ρεμντεσιβίρη πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο που ήταν η μείωση του χρόνου μέχρι την ανάρρωση σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με ρεμντεσιβίρη.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μείωση κατά περίπου μία ημέρα στο διάμεσο χρόνο ανάρρωσης για το συνολικό πληθυσμό των ασθενών που έλαβε τη συνδυασμένη θεραπεία έναντι εκείνου που έλαβε τη μονοθεραπεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα αυτό ήταν στατιστικά σημαντικό.
Σημειώνεται ότι ως ανάρρωση οριζόταν η κατάσταση στην οποία ο συμμετέχων ήταν αρκετά καλά προκειμένου να λάβει εξιτήριο, δηλαδή «δεν χρειαζόταν πλέον χορήγηση οξυγόνου, ή συνεχιζόμενη ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο ή ότι δεν νοσηλευόταν πια την 29η ημέρα».
Άξιο λόγου είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιτεύχθηκε και δευτερεύον καταληκτικό σημείο , το οποίο «συνέκρινε τις εκβάσεις των ασθενών κατά την 15η ημέρα της νοσηλείας σύμφωνα με κλίμακα 8 σημείων βαρύτητας από την ανάρρωση μέχρι το θάνατο».
Ωστόσο, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από πρόσθετες αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται προκειμένου να γίνουν κατανοητά άλλα δεδομένα σχετικά με τις κλινικές εκβάσεις, περιλαμβανομένης της θνησιμότητας. Μάλιστα, το NIAID αναμένεται να δημοσιεύσει όλες τις λεπτομέρειες της μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης ACTT-2 αποτελούν ακόμα ένα βήμα στην βελτίωση της φροντίδας των ασθενών αυτών» δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα και κύριος ερευνητής των μελετών ACTT, Andre Kalil.
«Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον δυνητικό ρόλο της μπαρισιτινίμπης στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19» πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατόπιν των θετικών δεδομένων, η Lilly σχεδιάζει να ζητήσει επείγουσα έγκριση από τον FDA και να διερευνήσει αντίστοιχες εγκρίσεις από άλλους ρυθμιστικούς φορείς για τη θεραπευτική αντιμετώπιση με μπαρισιτινίμπη νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19.
«Ως εταιρεία έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα στην ανάπτυξη και αξιολόγηση φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών με COVID-19», ανέφερε ο ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Lilly,Daniel Skovronsky MD. Ph.D.
«Αυτά τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον πιθανό ρόλο της μπαρισιτινίμπης στους νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την έρευνα παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες μας για την καταπολέμηση της νόσου COVID- 19» επισήμανε ο κ. Skovronsky.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ