Σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 15 χρόνια έφθασε ο αριθμός των περιπτώσεων σύφιλης που καταγράφηκαν στη Σκωτία. Ειδικότερα, υπήρξαν 455 διαγνώσεις σύφιλης, σημειώνοντας αύξηση 14% σε ένα χρόνο!
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Health Protection Scotland (HPS), η αύξηση ήταν μέρος μίας γενικότερης έκρηξης όλων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων το 2018. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση 24% στην γονόρροια πέρυσι, καθώς και μικρή αύξηση των χλαμυδίων (16.338 διαγνώσεις το 2018, έναντι 15.685 το 2017).
Το 2018, αναφέρθηκαν 3.233 περιπτώσεις γονόρροιας, σημειώνοντας αύξηση 103% από το 2013. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, οι περιπτώσεις γονόρροιας στους άνδρες υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας από 1.056 σε 2.339. Οι διαγνώσεις στις γυναίκες αυξήθηκαν κατά 66% – από 538 σε 893.
Τα αίτια
Η HPS εκτιμά ότι είναι πιθανό η αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να συνδέεται με την απόφαση να γίνει διαθέσιμη η προφυλακτική θεραπεία PrEP στο ΕΣΥ της Σκωτίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης από τον ιό HIV. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 96% των περιπτώσεων σύφιλης ήταν σε άνδρες – με το 87% αυτών να αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες.
Η σύφιλη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), αυξητική τάση εμφανίζει η σύφιλη σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Μάλτα.
Η νόσος
Η σύφιλη είναι μία βακτηριακή μόλυνση. Το μικρόβιο (ωχρά σπειροχαίτη) μεταδίδεται όταν έρθουμε σε επαφή με τις δερματικές βλάβες που προκαλεί η σύφιλη. Η νόσος ξεκινάει με μία ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, το ορθό έντερο ή το στόμα, και εξελίσσεται σε στάδια, προσβάλλοντας όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα έλκη, που προκαλεί στο δέρμα και τους βλεννογόνους.
Μετά την αρχική μόλυνση, το βακτήριο της σύφιλης μπορεί να μείνει αδρανές στον οργανισμό για αρκετές δεκαετίες πριν ενεργοποιηθεί. Η σύφιλη στο αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί και αρκετές φορές μάλιστα αρκεί μία ενέσιμη δόση πενικιλίνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή άλλα όργανα, απειλώντας ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ