Αύξηση κατά 20% στα κρούσματα σύφιλης καταγράφηκε μέσα σε ένα χρόνο στην Αγγλία. Συνολικά, το 2017, υπήρξαν 7.137 περιπτώσεις της νόσου, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 1949!
Σύμφωνα με στοιχεία της Public Health England, το 78% των νέων διαγνώσεων αφορά ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες, που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες. Οι αρχές συνεργάζονται με διάφορους οργανισμούς και φορείς για να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η σύφιλη είναι μία βακτηριακή μόλυνση που συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η νόσος ξεκινάει με μία ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, το ορθό έντερο ή το στόμα, και εξελίσσεται σε στάδια, προσβάλλοντας όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα έλκη που προκαλεί στο δέρμα και τους βλεννογόνους.
Μετά την αρχική μόλυνση, το βακτήριο της σύφιλης μπορεί να μείνει αδρανές στον οργανισμό για αρκετές δεκαετίες πριν ενεργοποιηθεί. Η σύφιλη στο αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί και αρκετές φορές μάλιστα αρκεί μία ενέσιμη δόση πενικιλίνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή άλλα όργανα, απειλώντας ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.
Παράλληλα, στην Αγγλία είχαμε αύξηση κατά 22% στις περιπτώσεις γονόρροιας, ενώ πρώτο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι τα χλαμύδια με περισσότερα από 200.000 κρούσματα πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 48% όλων των νέων διαγνώσεων.
Δυστυχώς, τα υψηλότερα ποσοστά συνεχίζουν να παρατηρούνται σε νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης της χρήσης προφυλακτικού.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Terrence Higgins Trust «καλεί τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν σε αυτό που συμβαίνει, να συνεργαστούν επειγόντως και να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας χρηματοδοτούνται κατάλληλα για να καλύψουν την τοπική ζήτηση».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ