Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στους διαβητικούς, σε σχέση με τη διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά.
Αυτό έδειξε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα αποτελέσματα 36 μελετών, που συνέκριναν τις δύο δίαιτες και όλες οι μελέτες περιλάμβαναν ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλάμβαναν δίαιτες με πρόσληψη υδατανθράκων 40% ή λιγότερο της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος αφορούσε πρόσληψη λίπους ως 30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ή λιγότερο.
Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις της HbA1c από τις χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες βραχυπρόθεσμα. Μικρές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στη γλυκόζη νηστείας, τα τριγλυκερίδια και τη HDL χοληστερόλη στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων. Από την άλλη, υπήρξαν λίγες ή καθόλου διαφορές στην LDL χοληστερόλη, το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές εξήγησαν: «Αυτή η ανάλυση δεν υποστηρίζει τη μακρόχρονη προτίμηση σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως την προεπιλεγμένη διαιτητική παρέμβαση για τον διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, αν ταιριάζει στις προτιμήσεις των ασθενών, ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερος».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ