Skip to content

Καπνός: Βασική αιτία θανάτου, ασθένειας και εξαθλίωσης

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

ΚΑΠΝΟΣ: Μία από τις μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. Αποτελεί την κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, οδηγώντας έτσι σε περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Συνολικά, η κατανάλωση καπνού και συναφών προϊόντων καθώς και το δευτερογενές κάπνισμα σκοτώνουν πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην άμεση κατανάλωση, ενώ περίπου 890.000 είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μη καπνιστών στο παθητικό-δευτερογενές κάπνισμα.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση καπνού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία και η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου, υπεύθυνη για σχεδόν 700.000 θανάτους ετησίως.

Ο πρόωρος θάνατος λόγω του καπνού στερεί πόρους από το οικογενειακό εισόδημα, αυξάνει το κόστος της φροντίδας υγείας και θέτει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% του 1,1 δισ. καπνιστών παγκοσμίως διαμένουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπου το φορτίο της καρδιαγγειακής νόσου και του θανάτου που σχετίζεται με τον καπνό είναι «βαρύτερο».

Σε ορισμένες χώρες, τα παιδιά από φτωχά νοικοκυριά απασχολούνται συχνά στην καπνοκαλλιέργεια για την παροχή οικογενειακού εισοδήματος. Αυτά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην «πράσινη ασθένεια καπνού», η οποία προκαλείται από τη νικοτίνη που απορροφάται μέσω του δέρματος από τον χειρισμό υγρών φύλλων καπνού.

Η επιτήρηση είναι καθοριστική

Παρά τις τρομακτικές επιπτώσεις και τους ανυπολόγιστους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μόνο 1 στις 3 χώρες παρακολουθεί τη χρήση καπνού επαναλαμβάνοντας εθνικά αντιπροσωπευτικές έρευνες για τους νέους και τους ενήλικες έστω μία φορά κάθε 5 χρόνια. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν μόλις το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το καλό monitoring της έκτασης και του χαρακτήρα της επιδημίας καπνού είναι ύψιστης σημασίας για την προσαρμογή των εθνικών πολιτικών υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ph.B

 

ΚάπνισμαΚαπνόςΝικοτίνηΠρόωρος Θάνατος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπάρχει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των γιατρών και των ασθενών τους;
ΠΟΕΔΗΝ: “Στο σφυρί” ακόμα ένα δημόσιο νοσοκομείο

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...