Δεν αποδίδουν οι προσπάθειες της Ε.Ε. για ταχύτερη έγκριση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine έδειξε ότι, την περίοδο 2011-2015, η έγκριση νέων φαρμάκων είναι ταχύτερη στις ΗΠΑ!
Επίσης, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) ενέκρινε περισσότερες νέες θεραπείες. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ έλαβαν έγκριση συνολικά 170 νέοι θεραπευτικοί παράγοντες, ενώ στην Ε.Ε. ο αντίστοιχος οργανισμός (European Medicines Agency – EMA) ενέκρινε μόλις 144.
Σημαντικό είναι επίσης ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 60 ημέρες πιο σύντομες, σε σχέση με την Ευρώπη. Στοιχείο που δείχνει ότι σε αυτόν τον τομέα δεν έγινε καμία ουσιαστική πρόοδος στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν ο στόχος δημιουργίας του ΕΜΑ το 1995.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στις ΗΠΑ οι αρχές ενέκριναν το 43,5% των αιτήσεων για ορφανά φάρμακα (θεραπείες για σπάνιες παθήσεις), ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 25%. Ανησυχητικό για την Ευρώπη είναι επίσης ότι στις ΗΠΑ εγκρίνονται ταχύτερα θεραπείες για καρκίνο και αιματολογικά νοσήματα.
Πάντως, στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι πολλές εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό καθεστώς των ορφανών φαρμάκων (ταχύτερη διαδικασία έγκρισης, οικονομικά κίνητρα) για να λάβουν γρήγορα έγκριση, αλλά στη συνέχεια τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται και για μη σπάνια νοσήματα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ