Κατηγορηματική εμφανίζεται η Διοίκηση του “Παπαγεωργίου” αναφορικά με τη συστηματική διενέργεια ελέγχων για ενδεχόμενη ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδρευσής του νοσοκομείου, καθώς και για τη συστηματική λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων τεχνικής φύσης.
“Οι έλεγχοι αυτοί υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, πραγματοποιούνται με συγκεκριμένες διαδικασίες και σε καθορισμένα χρονικά μεσοδιαστήματα” αναφέρει σχετικά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν αμιγώς προληπτικό χαρακτήρα. “Το δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου με το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του αντίστοιχου εξοπλισμού του συντηρείται συστηματικά, ενώ η ανίχνευση λεγιονέλλας δεν φάνηκε να οφείλεται σε πλημμελή συντήρησή του. Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει από το 2013 σύγχρονο μηχάνημα παραγωγής και αυτόματης δοσιμετρίας διοξειδίου του χλωρίου στο δίκτυο ζεστών νερών χρήσης, το οποίο προμηθεύτηκε με ίδια έσοδα” προσθέτει.
Διευκρινίζει, παράλληλα, πως η συντήρηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων πραγματοποιείται, κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως οικονομικών δυσχερειών ή διεκδικήσεων του Νοσοκομείου από το Υπουργείο. Όπως τονίζει, εξάλλου, στο εν λόγω χρονικό διάστημα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα νοσοκομειακής λοίμωξης από λεγιονέλλα.
Απορρίπτει, τέλος, τις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για τυχόν κίνδυνο των κατοίκων της γύρω περιοχής που είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο παροχής νερού. “Τα θετικά δείγματα ανευρέθησαν στο δίκτυο διανομής ζεστών νερών χρήσης, το οποίο είναι αποκλειστικά εσωτερικό δίκτυο του Νοσοκομείου” αποσαφηνίζει.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ που σχετίζονται με την ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηριδίου, ο Εισαγγελέας διέταξε αυτεπάγγελτα τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την διαπίστωση τυχόν αξιόποινων πράξεων.
Παρέμβαση του ΙΣΑ
Στο μεταξύ, με αφορμή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει άμεσα εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων όπως ορίζει ο νόμος.
Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του καθώς οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και προκαλεί σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Άλλωστε, η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών.
“Η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των Φορέων που έχουν αυτή την ευθύνη” επισημαίνει ο ΙΣΑ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ