Παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή έχουν συνταγογραφηθεί 500.000 λιγότερα εμβόλια, ενώ υπάρχουν και 400.000 πολίτες που ενώ έχουν λάβει συνταγή ιατρού δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, προφανώς διότι υπάρχει σύγχυση σε σχέση με τον εμβολιασμό έναντι της covid-19.
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με στόχο να προωθηθεί ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης. Ο πρόεδρος του κ. Απόστολος Βαλτάς ανέφερε ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί μόνο 2.101.500, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, πέραν όλων των δράσεων του, Προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές». “Στο τηλεοπτικό αυτό σποτ διάρκειας 42 δευτερολέπτων συμμετέχουν δωρεάν, οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος και Ελένη Καστάνη τους οποίους και ευχαριστούμε και αναμεταδίδεται ήδη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας”, πρόσθεσε ο κ. Βαλτάς.
Δείτε το σποτ στο παρακάτω link:
https://www.youtube.com/watch?v=u2ZQ4psFU
Στη συνέντευξη πήρε μέρος και ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού έναντι της γρίπης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με την 3η δόση του εμβολίου της covid-19.
Ο καθηγητής τόνισε ότι, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό: η πανδημία. Μάλιστα, ερευνητικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο ιός της γρίπης ενισχύει την έκφραση των μορίων ACE2 που είναι απαραίτητα για τη μόλυνση του πνεύμονα από τον κορωνοϊό. Έτσι, ο αντιγριπικό εμβολιασμός έμμεσα προστατεύει και από τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να μειωθούν οι πιθανότητες συνλοίμωξης από τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό, η οποία σχετίζεται με αυξημένη εισαγωγή στη ΜΕΘ και υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις βακτηριακές συνλοιμώξεις. Τα δύο τρίτα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που απεβίωσαν, είχαν συνλοίμωξη και η γρίπη H1N1 ήταν το μόνο παθογόνο για το οποίο διαπιστώθηκε άμεση σχέση με τη θνησιμότητα.
Κατά τον κ. Γραβάνη, επειδή η γρίπη και η λοίμωξη COVID-19 παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτωματολογία και απασχολούν τους ίδιους ιατρικούς πόρους, το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή γρίπη, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι, που μπορεί να είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση ενός άλλου κύματος ασθενών με COVID- 19.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:
Επιπλέον, άτομα σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις μπορούν να επωφεληθούν κατά της γρίπης:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ