Την τάση στη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά ο ετήσιος απολογισμός του για το 2022 του ΚΕΘΕΑ. Ως πρώτη παράνομη ουσία που δοκιμάζουν δηλώνουν την κάνναβη οι 9 στους 10.
Όπως τονίζεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΚΕΘΕΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι 9 στους 10 που προσέγγιζαν το ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήμερα η αναλογία είναι μόλις 1 στους 3. Για την περσινή χρονιά, το 37 % δηλώνει τη χρήση κάνναβης και συνθετικών κανναβινοειδών αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης, ακολουθεί η ηρωίνη και τα οπιοειδή με ποσοστό 31,5% και έπονται η κοκαΐνη και τα αμφεταμινούχα ναρκωτικά σε ποσοστό 27%. Από δημογραφικής πλευράς η πλειοψηφία των ατόμων που ζητούν βοήθεια από τα Συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ με προβλήματα ναρκωτικών είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας με μέση ηλικία τα 32 έτη. Η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά φαίνεται πως είναι ενώ ακόμη είναι ανήλικοι.
Συγκεκριμένα, στους εφήβους που ζητούν χείρα βοηθείας από το ΚΕΘΕΑ, η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα. Ακόμη παρατηρείται ότι οι χρήστες ηρωίνης φτάνουν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ύστερα από 20 και πλέον χρόνια πορείας στη χρήση, κατά μέσο όρο στα 37,4% τους έτη και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 7 στους 10 δηλώνουν ως βασική δευτερεύουσα ουσία τις βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διακοπή της χρήσης.
Ψυχική Υγεία
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειωθεί πάνω από 15% αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ και συγκεκριμένα από 22,3% το 2013 σε 38% το 2022. Το 38% αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ τέσσερις στους ή στις 10 πάσχουν από κατάθλιψη. Ωστόσο, οι αριθμοί μπορεί να μαρτυρούν τη γενικότερη επιβάρυνση των δεικτών ψυχικής υγείας του πληθυσμού ή/και να συνδέεται με τη χρήση νέων συνθετικών ουσιών. Περίπου τρία άτομα στα 10 αναφέρουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας όπως ορθοπεδικά, ηπατίτιδα c κ.ά.
Για το ίδιο διάστημα, έχει εντοπιστεί αύξηση του ποσοστού, από 26,5% σε 32,5% για τα άτομα που δηλώνουν ότι δεν έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (HIV/AIDS, ηπατίτιδα C). Η τάση αυτή εγείρει ανησυχία, ακόμα και με δεδομένο ότι στο ίδιο διάστημα έχει μειωθεί αισθητά η ενέσιμη χρήση και η κοινή χρήση σύριγγας.
Η προσφορά του ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ είχε θέσει μέχρι τα τέλη του 2022 σε λειτουργία 35 νέες μονάδες πανελλαδικά με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μεταξύ αυτών και μονάδες διπλής διάγνωσης (συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής). Σε ένα χρόνο λειτουργίας εξυπηρέτησαν 2.618 άτομα με διαφορετικές μορφές εξάρτησης (νόμιμες και παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, Διαδίκτυο/gaming), ενώ πραγματοποιήθηκαν και 1.495 εξορμήσεις εκτός μονάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν 13.339 επαφές. Πρόκειται για επιπλέον έργο του σταθερού κορμού υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος προσέφερε 14.382 θέσεις θεραπείας και υποστήριξης μέσα στο έτος, από τις οποίες 12.318 αφορούσαν τα ναρκωτικά και οι υπόλοιπες τις άλλες εξαρτήσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 11.340 ήταν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης του ΚΕΘΕΑ στις τοπικές κοινωνίες και στα σχολεία, στα οποία σημειώθηκε αύξηση των αναγκών και των παρεμβάσεων στον απόηχο της πανδημίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ