Αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν εκ νέου νοσηλεία έχουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για άλλα νοσήματα. Ο κίνδυνος απώλειας της ζωής τους παραμονεύει εξίσου.
Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση (Bhaskaran K et al. Overall and cause-specific hospitalisation and death after COVID-19 hospitalisation in England: A cohort study using linked primary care, secondary care, and death registration data in the OpenSAFELY platform. PLos Med 2022).
Από μελέτη σε περισσότερους από 110.000 ασθενών στην Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι το 15% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία και το 4% κατέληξε στον πρώτο μήνα. Η μαζική διαθεσιμότητα των COVID-19 εμβολίων συνέβαλε στην προστασία των ατόμων από τη συμπτωματική νόσηση και μείωσε των αριθμό των νοσηλειών. Τα στοιχεία είναι ελλιπή όμως, για τις πιπτώσεις σε ασθενείς που αρχικά νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19.
Σύμφωνα με άλλες δύο μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δυσμενή πρόγνωση σ έχουν ασθενείς με COVID-19 ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική διάγνωση, ή και μετά από την έξοδο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στην επίπτωση των επακόλουθων δεύτερων νοσηλειών και στη θνητότητα νοσηλευόμενων με COVID-19, συγκριτικά με όσους είχαν νοσηλευτεί για γρίπη, αλλά και με το γενικό πληθυσμό. Ο πληθυσμός ήταν 24.673 ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από λοίμωξη COVID-19 και ομάδα ελέγχου 123.362 υγιή άτομα και 16.058 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης, με μέση ηλικία τα 66 έτη (55,7% άνδρες).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος για δεύτερη νοσηλεία για κάποιον που είχε λάβει εξιτήριο λόγω COVID-19 ήταν υψηλότερος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=2.22 95% CI 2.14-2.3, p<0.001), αλλά μικρότερος σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για γρίπη (aHR=0.95, 95% CI 0.91-0.98, p=0.004). Ως προς τη θνητότητα για όλους τις αιτίες ήταν υψηλότερη για τους ασθενείς με COVID-19, τόσο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=4.82, 95% CI 4.48-5.19, p<0.001) όσο και την ομάδα της γρίπης (aHR= 1.74, 95% CI 1.61-1.88, p<0.001).
Συνεπώς, οι ασθενείς που εξήλθαν από το νοσοκομείο μετά από COVID-19 λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να χρειαστούν νοσηλεία για δεύτερη φορά όσο και να χάσουν την ζωή τους για τους επόμενους 10 μήνες. Οι ερευνητές προτείνουν τη στενή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών αυτών μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι σε προοπτική πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει τα εμμένοντα συμπτώματα (long covid) μετά την οξεία φάση της COVID-19, διαπιστώθηκε ότι το 55% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται ότι έχουν πλήρως αναρρώσει και το 93% ανέφερε εμμένοντα συμπτώματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ