Skip to content

Κίνδυνος διάγνωσης άνοιας σε ηλικιωμένους μετά από πτώσεις με τραυματισμό

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Η πτώση ηλικωμένων συσχετίστηκε με 21% αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική διάγνωση άνοιας μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη. Ερευνητές κατέληξαν ότι οι νέες διαγνώσεις άνοιας (ADRD) ήταν πιο συχνές μετά από πτώσεις σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA,  σε 2.453.655 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που υπέστησαν τραυματισμό, διαπιστώθηκε ότι το 10,6% των ασθενών που παρουσίασαν πτώση, στη συνέχεια διαγνώστηκαν με άνοια εντός 1 έτους. Σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού, η πτώση συσχετίστηκε με 21% αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική διάγνωση άνοιας μετά από έλεγχο για πιθανούς συμπαράγοντες.

Τα  αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο νευρο-γνωστικός έλεγχος θα πρέπει να εφαρμόζεται για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν βιώσει πτώση, η οποία καταλήγει σε επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με όσα σχολιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος).Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ήπια γνωστική διαταραχή, η οποία είναι πρόδρομος της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών άνοιων (ADRD), θέτει τους ηλικιωμένους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Πρόκειται για αναδρομική μελέτη η οποία εξέτασε δεδομένα της υπηρεσίας Medicare από το 2014 έως το 2015. Ο πληθυσμός της περιελάβανε ενήλικες ηλικίας 66 ετών και άνω που υπέστησαν πτώση με τραυματισμό οι οποίες οδήγησαν σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών ή σε ενδονοσοκομειακή συνάντηση και δεν είχαν προϋπάρχουσα διάγνωση άνοιας. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Αναλυτικά, ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 2.453.655 ηλικιωμένοο ενήλικες ασθενείς που υπέστησαν τραυματισμό, με μέση ηλικία ήταν 78,1 έτη. Διαπιστώθηκε:

  • Ο μηχανισμός τραυματισμού ήταν πτώση σε 1.228.847 περιστατικά (50,1%).
  • Η άνοια διαγνώστηκε συχνότερα εντός 1 έτους από την πτώση σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού (10,6% έναντι 6,1%).
  • Στην ανάλυση, η πτώση συσχετίστηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων μετά από έλεγχο για δημογραφικά στοιχεία ασθενών, ιατρικές συννοσηρότητες και χαρακτηριστικά τραυματισμού.

Σε αυτή τη μελέτη, οι νέες διαγνώσεις άνοιας (ADRD) ήταν πιο συχνές μετά από πτώσεις σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού, με το 10,6% των ηλικιωμένων ενηλίκων να διαγιγνώσκονται με ADRD τον πρώτο χρόνο μετά την πτώση. Για να βελτιωθεί η έγκαιρη αναγνώριση της ADRD, τα ευρήματα αυτής της μελέτης προτείνουν υποστήριξη για την εφαρμογή γνωστικού προσυμπτωματικού ελέγχου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που βιώνουν μια πτώση με τραυματισμό που οδηγεί σε επίσκεψη στα επείγοντα ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

ΆνοιαΗλικιωμένοιΚίνδυνος πτώσηςτραυματισμός

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέος στεφανιογράφος στο  Νοσοκομείο Τρικάλων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...