Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά διαιτητικά ποτά με γλυκαντικά έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα!
Από την άλλη, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στα ποτά με κανονική ζάχαρη και του εγκεφαλικού επεισοδίου ή της άνοιας, αν και προειδοποιούν ότι τα ποτά αυτά δεν αποτελούν «υγιεινή επιλογή».
Επίσης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, που βασίζεται σε ερωτηματολόγια για τα τρόφιμα, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ποτά διαίτης και της άνοιας ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της American Heart Association, βασίζεται σε στοιχεία για περισσότερα από 4.300 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Framingham Heart Study. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την πρόσληψη τροφής και ποτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Έπειτα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα για 10 χρόνια, καταγράφοντας 97 περιπτώσεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και 81 περιπτώσεις άνοιας (63 περιπτώσεις με νόσο του Alzheimer).
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η πρόσληψη θερμίδων, η άσκηση και το κάπνισμα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ποτό διαίτης ημερησίως είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Matthew Pase, από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης δήλωσε ότι «η μελέτη μας δείχνει την ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, καθώς η κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά αυξάνεται, όπως αυξάνονται τα εγκεφαλικά και η άνοια».
Η Rachel Johnson, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Vermont, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική και μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά προσεκτικά. Μπορεί να έχουν ρόλο για τους ανθρώπους με διαβήτη και στην απώλεια βάρους, αλλά ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά».
Η Δρ Rosa Sancho, επικεφαλής έρευνας του Alzheimer UK, δήλωσε: «Αυτή η ενδιαφέρουσα νέα μελέτη έδειξε υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε άτομα που πίνουν περισσότερα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά, αλλά δεν δείχνει ότι αυτά τα ποτά είναι η αιτία».
Η Δρ. Elizabeth Coulthard, από το πανεπιστήμιο του Bristol ανέφερε ότι «η στατιστική σχέση ανάμεσα στα ποτά διαίτης και την άνοια εξαφανίζεται όταν η ανάλυση συνυπολογίζει το διαβήτη. Αυτό κάνει πιο πιθανό ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που καταναλώνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, προφανώς επειδή έχουν άλλο παράγοντα κινδύνου, όπως ο διαβήτης».
Ο Δρ James Pickett, επικεφαλής της έρευνας στην Alzheimer’s Society, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δεν δείχνει ότι τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν άνοια. Αλλά επισημαίνει μια ανησυχητική σχέση που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ