Η νοητική δυσλειτουργία εξαιτίας του long covid και η μείωση στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών καθώς και οι διαταραχές μνήμης μετά από αντικαρκινικές θεραπείες έχουν παρόμοια παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά. Επιδίωξη της μελέτης ήταν να εντοπιστούν παθολογοανατομικές αλλοιώσεις από τον SARS-CoV-2 με την εκδήλωση του σύνδρομου long-COVID.
Ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στη βιβλιοθήκη Pubmed για εργασία ερευνητών από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Michelle Monje, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, διερευνήθηκε η νευροφλεγμονή που προκαλείται από την ήπια αναπνευστική λοίμωξη SARS-CoV-2 – χωρίς νευροδιέγερση – και τις επιπτώσεις στη νευρογένεση του ιππόκαμπου και την ολιγοδενδρογλοιακή γενεαλογική γραμμή. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικού ήπιας αναπνευστικής λοίμωξης SARS-CoV-2 που προκαλείται από ενδορινική χορήγηση SARS-CoV-2, διαπιστώσαμε επιλεκτική μικρογλοιακή αντιδραστικότητα της λευκής ουσίας, ένα πρότυπο που παρατηρείται στην CRCI. Το άρθρο αυτό σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήριος Γιαννόπουλος, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.
Κατά την αξιολόγηση των εγκεφάλων πειραματόζωων, λίγες μέρες μετά τη νόσηση και χωρίς ο ιός να έχει εισέλθει στους εγκεφάλους, οι ερευνητές παρατήρησαν τις εξής αλλοιώσεις:
Ο ανθρώπινος εγκεφαλικός ιστός από 9 άτομα με λοίμωξη COVID-19 ή SARS-CoV-2 παρουσιάζει το ίδιο μοτίβο εξέχουσας επιλεκτικής μικρογλοιακής αντιδραστικότητας της λευκής ουσίας. Σε ποντίκια, οι προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες/χημειοκίνες του ΕΝΥ ήταν αυξημένες για τουλάχιστον 7 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, με βλάβες στη νευρογένεση και τη γνωστική λειτουργία. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μακροχρόνια COVID με γνωστικά συμπτώματα (48 άτομα) επιδεικνύουν ομοίως αυξημένα επίπεδα CCL11 σε σύγκριση με τα άτομα με μακροχρόνια COVID που δεν έχουν γνωστικά συμπτώματα (15 άτομα). Η αύξηση της αντιδραστικότητας της μικρογλοίας και των επιπέδων ιδιαίτερα της χυμοκίνης CCL11, η οποία χαρακτηριστικά σχετίζεται με τη νευρωνική ανάπλαση και τις νοητικές λειτουργίες, ήταν εμφανή στους ασθενείς με long-COVID σύνδρομο που εκδηλώθηκε με νοητική δυσλειτουργία (COVID-fog) σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν άλλου είδους εκδηλώσεις του long-COVID συνδρόμου.
Το σύνδρομο των γνωστικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν συχνά οι επιζώντες του COVID μοιάζει πολύ με το σύνδρομο της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου (CRCI), κοινώς γνωστό ως «χημειοεγκέφαλος» (Chemo-fog).
Συνεπώς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι COVID-fog και Chemo-fog μοιράζονται παρόμοια παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά και, ενδεχομένως, ορισμένα στοιχεία που αφορούν την παθογένεια των συνδρόμων να είναι κοινά. Πλέον θα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές στο long-COVID σύνδρομο μπορεί να παραμείνουν και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μακρόχρονη λειτουργικότητα των ασθενών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ