Πιο αυστηρές προθέσεις έχει για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως διαφάνηκε για ακόμη μια φορά από δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρυμππλή ο χώρος της Υγείας είναι ένας πυλώνας που διεκδικεί να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας.
«Οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι σπατάλες, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη», επεσήμανε και διευκρίνισε ότι και ο τομέας φαρμάκου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.
«Θα συνεργαστούμε με όλους σας, με όλους τους θεσμούς που συνθέτουν το ευρύτερο περιβάλλον της Υγείας και του Φαρμάκου, εμπεδώνοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερής συνεργασίας. Ο καθένας έχει το δικό του σημαντικό και χρήσιμο ρόλο», σημείωσε.
Αλλά ο Υπουργός Υγείας δεν έμεινε εκεί. Όπως εξήγησε, θα υπάρξουν σταθεροί κανόνες, ώστε να μη βρίσκονται οι εταιρείες σε συνεχή αναστάτωση. «Θα καθιερωθεί ένα νέο μοντέλο στην προώθηση της πολιτικής του Φαρμάκου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να αποτελέσει χώρα έλευσης επενδύσεων.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως «πρέπει να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες και να κλείσουμε τις πόρτες της διαρροής», επαναλαμβάνοντας πως έως τώρα η Ελλάδα ήταν χώρα υπερκατανάλωσης φαρμάκων.
Στη σύντομη ομιλία του ο νέος Υπουργός Υγείας εξήγησε πως ναι μεν θα υπάρξει σταθερό πλαίσιο κανόνων, «χωρίς να αμφισβητείται η επιδίωξη του κέρδους σε ένα λογικό επίπεδο», αλλά θα πρέπει και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες να καταλάβουν ότι πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας.
«Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε»,προσέθεσε με νόημα, εξηγώντας πως αυτά αφορούν μια σειρά ζητημάτων, όπως τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα της κερδοφορίας. «Πρέπει να τα συζητήσουμε καλόπιστα και καλοπροαίρετα», σημείωσε.
«Σε διάλογο μεταξύ μας και με τις μητρικές εταιρείες, θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ώστε να πειστείτε πως συμφέρει και εσάς να ξεκινήσετε μια προσπάθεια επενδύσεων στην Ελλάδα», κατέληξε.
Λίγο πριν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κ. Φρουζής είχε εξηγήσει πως είναι κρίσιμο η νέα κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να μην αρκεστεί σε μια απλή διαχείριση του υπάρχοντα προϋπολογισμού.
«Οι πολυεθνικές θέλουν να επενδύσουν στη χώρα», εξήγησε, «απλά θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή προβλεψιμότητα» και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του με τη διαβεβαίωση ότι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες είναι εδώ για να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. Ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
«Η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά και η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου – και ιδίως των λιγότερο προνομιούχων – επιβάλλει να επανέλθει η δαπάνη τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με ειδική μέριμνα 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και επιπλέον να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ σήμερα ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των νοσοκομείων που στερούνται από βασικές θεραπείες», τονίζεται.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ