Με μια σαφώς πολιτική ομιλία από το βήμα του Συνεδρίου Shaping the Future of Healthcare in Greece ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθεί η πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας.
«Δεν είμαστε σε περίοδο κανονικότητας», διαπίστωσε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως στη χώρα υπήρξε πολιτική αλλαγή και η απαίτηση της κοινωνίας ήταν να διεκδικηθεί μια άλλη θέση της στην Ευρώπη, με διαφορετικές προτεραιότητες.
«Για εμάς η συζήτηση να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης έχει τελειώσει. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε καλά ιδιαίτερα στην Υγεία. Κατέρρευσε παταγωδώς η υποτιθέμενη μεταρρυθμιστική παρέμβαση της προηγούμενης περιόδου», ανέφερε, σημειώνοντας τη μετακύλιση στους πολίτες του δυσβάστακτου κόστους για μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως κακοποιήθηκε η έννοια της μεταρρύθμισης.
«Συμβιβασμούς θα κάνουμε, η εντολή είναι να βρεθεί λύση εντός της Ευρώπης, αλλά αξιοπρεπής λύση που θα απαντά στις υγειονομικές ανάγκες», τόνισε.
Προτεραιότητες
Στους στόχους της Αριστοτέλους και του Μαξίμου είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του Συστήματος Υγείας, η διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη, αλλά και να πραγματοποιηθεί μια σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση.
«Η πρόθεση μας είναι λοιπόν να επιμείνουμε και να πούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που οδηγεί σε υγειονομική φτώχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγει στη διαβούλευση η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, όπως είχε γράψει το Virus.
Κατά τον κ. Ξανθό, πρέπει κατά προτεραιότητα να στηριχθεί η δημόσια περίθαλψη για να μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση της ανθρωπιστικής κρίσης να προσφέρει υπηρεσίες υγείας στον κόσμο που δεν έχει άλλη επιλογή.
Σε αυτό το κλίμα, προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και παραδέχθηκε πως οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που όσο και αν στηριχθεί το δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο όλες τις ανάγκες.
Αναγνώρισε, βέβαια, τις αντικειμενικές δυσκολίες, που κυρίως σχετίζονται με την ένταση της πίεσης που τείνει να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική ασφυξία.
«Με σοβαρότητα και προσεχτικές κινήσεις πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και την ανασφάλεια για το αύριο», υποστήριξε.
Σύμφωα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, χρειάζεται ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και έναν άλλο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων, από την είσοδο έως και την αποκατάσταση.
ΠΦΥ
Η παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πάντα ήταν η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος υγείας, ακόμη εκκρεμή, τόνισε ο κ. Ξανθός, εκτιμώντας ως διαχρονικά οι κυβερνήσεις έκαναν την πολιτική επιλογή να μην υπάρχει αποτελεσματική παρουσία του δημόσιου τομέα.
«Πρέπει να ανασχεδιάσουμε το σύστημα υγείας, κυρίως στη βάση της ΠΦΥ, ώστε να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα αποκεντρωμένα ιατρεία γειτονιάς, την ολιστική φροντίδα του αρρώστου και τη διαχείριση των συνολικών προβλημάτων υγείας».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαιωνίζουμε πελατειακές σχέσεις», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ενώ αναφέρθηκε στο κομμάτι της διοίκησης του συστήματος, «με μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια λογοδοσία, με ασφαλιστικές δικλείδες και με κουλτούρα δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών υγείας.
Χρηματοδότηση
«Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι, σε τελευταία ανάλυση, το πιο κομβικό θέμα. Πρέπει να είναι σαφές ότι η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας δεν έχουν νόημα σε αυτές τις συνθήκες κατάρρευσης, σε περιβάλλον ασφυκτικής λιτότητας», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Ξανθός.
Σημείωσε πως πρέπει να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι εγγυημένης χρηματοδότησης της δημόσια υγείας και να υπάρξει παρέμβαση σε μηχανισμούς σπατάλης,
Καλύτερη και ορθολογικότερη κατανομή και αξιοποίηση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα συμπληρωματικών πηγών χρηματοδότησης.
Ωστόσο, πιο σημαντική και εκκρεμούσα μεταρρύθμιση, είναι σύμφωνα με τον κ. Ξανθό η εδραίωση ενός συστήματος φορολογικής δικαιοσύνης, «χωρίς ασυλία στον πλούτο και όπου πολίτες κι επιχειρήσεις θα συνεισφέρουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ