Στο «ανακάτεμα της τράπουλας» προσέφυγε «στο παρά πέντε» η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία των χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ελλείψει προσωπικού.
Ενώ ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε εκδώσει απόφαση με την οποία «πάγωνε» τα χειρουργεία (εδώ), η προϊστάμενη αρχή παρενέβη εξασφαλίζοντας την παρουσία αναισθησιολόγων (από τα Νοσοκομεία Τρικάλων, Χαλκίδας και Άμφισσας) για τη διεξαγωγή τόσο των τακτικών όσο και των εκτάκτων χειρουργείων, ως την επιστροφή των γιατρών που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια (15 με 20 Νοεμβρίου). Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια προσωρινή λύση στο αδιέξοδο που βρέθηκε το Νοσοκομείο Λαμίας, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσής του με αναισθησιολόγους. Παρά ταύτα, τα τακτικά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν με καθυστέρηση μερικών ημερών, σε σχέση με τον προγραμματισμό τους για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, με την συνδρομή γενικών και αγροτικών γιατρών από τα διασυνδεδεμένα με το Νοσοκομείο Κέντρα Υγείας της περιοχής, δίνεται μερικώς λύση στις εφημεριακές ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ακόμα, εξετάζεται η συνεργασία του Επιστημονικού Συμβουλίου και των εργαζομένων του Νοσοκομείου με την ΥΠε, προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες σε προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον άμεσο προγραμματισμό προσλήψεων της περιφέρειας. Αντίστοιχη συνεργασία θα υπάρξει και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως ανακοινώθηκε, τέλος, έχουν ήδη προκηρυχθεί τέσσερις (4) μόνιμες θέσεις παιδιάτρων, δύο (2) μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων και μία (1) θέση επικουρικού αναισθησιολόγου για το νοσοκομείο.
Απορεί κανείς βέβαια γιατί έπρεπε τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο για να γίνουν τα αυτονόητα…
Η Διοίκηση της ΥΠΕ δεν μπορεί να μην ήταν ενήμερη για την οριακή στελέχωση του Νοσοκομείου Λαμίας. Έπρεπε δηλαδή να κινδυνέψουν ζωές για να γίνουν οι προαναφερόμενες ενέργειες, ώστε να υπάρξει μία προσωρινή – έστω – ανακούφιση των προβλημάτων, έως ότου τελεσφορήσουν οι διορισμοί που αναμένονται;
Επίσης, οι εργαζόμενοι και το Επιστημονικό Συμβούλιο αποκλείεται να μην είχαν καταθέσει υπομνήματα με τις δικές τους εκτιμήσεις για τις ανάγκες. Εκτός αν μέχρι τώρα κατέληγαν στον «κάλαθο των αχρήστων». Άλλωστε υπάρχουν και διεθνείς οδηγίες που προσδιορίζουν με σαφήνεια ποια θα πρέπει να είναι η αναλογία εργαζομένων/ασθενών, κι επομένως δεν χρειάζεται κανείς να «ανακαλύψει τον τροχό»…
Αξίζει, τέλος, να σταθεί κανείς στην αναφορά της Ενωτικής Κίνησης για την Ανατροπή που είχε δημοσιοποιήσει αρχικά το θέμα, η οποία υποστηρίζει ότι παρά τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις της ΔΥΠΕ, το επίσημο έγγραφο του Διοικητή για τη διακοπή των χειρουργείων δεν έχει ανακληθεί. Σύμφωνα πάλι με την ίδια, μέχρι και τις 3/11 οι επείγουσες διασωληνώσεις και διακομιδές εξακολουθούν να γίνονται από έναν και μόνο αναισθησιολόγο επί 24ώρου βάσεως.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ