Συμπίεση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών από την έρευνα, αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής πίεσης για μείωση των τιμών, συνοδεύεται από λιγότερες εγκρίσεις φαρμάκων, σύμφωνα με το Reuters.
Με το μικρότερο ετήσιο αριθμό εγκρίσεων νέων φαρμάκων από το 2010 εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος για την διεθνή φαρμακευτική βιομηχανία και νέα μελέτη διαβλέπει μείωση της απόδοσης της επένδυσης στην έρευνα.
Mέχρι τώρα μόλις 19 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην αγορά “κλειδί” των ΗΠΑ και με το 2016 να είναι λίγο πριν την εκπνοή του είναι σαφές ότι ο τελικός αριθμός θα απέχει σημαντικά από τα νούμερα του 2015 και 2014, όταν οι εγκρίσεις ανήλθαν σε 45 και 41, αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η κερδοφορία από τη φαρμακευτική έρευνα συμπιέζεται από τα σταθερά αυξανόμενα κόστη και τη συνεχή πολιτική πίεση γύρω απο τις υψηλές τιμές πολλών σύγχρονων θεραπειών. Έτσι, προβλεπόμενη απόδοση της επένδυσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη για τις κορυφαίες 12 φαρμακευτικές εταιρίες έπεσε σε μόλις 3,7% εφέτος από το υψηλό του 10,1% το 2010, σύμφωνα με τη Deloitte.
Η ετήσια έκθεση της Deloitte υπολογίζει τις αποδόσεις των επενδύσεων που οι ηγέτιδες φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να περιμένουν, βάσει μακροχρόνιο προβλέψεων πωλήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, πολλά στελέχη της αγοράς παραμένουν αισιόδοξα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, λόγω της προόδου στην κατανόηση της γενετικής βάσης διαφόρων ασθενειων. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα υψηλά νούμερα εγκρίσεων του ’14 και του ’15 ήταν ασυνήθη.
Ένας αυξανόμενος αριθμός νέων θεραπειών, που στοχεούν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ασθενών και σχεδιάζονται για σπάνιες νόσοι ή συγκεκριμένους υπότυπους καρκίνου.
Με ακόμη μερικά φάρμακα αναμένεται να λάβουν πράσινο φως από τον FDA αυτό το μήνα, ανάμεσα τους το ocrelizumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα της Roche για την πολλαπλή σκλήρυνση, αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των νέων εγκρίσεων για το 2016 θα είναι γύρω στις 22.
Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των 28 της περιόδου 2005-2015, αλλά η επόμενη χρονιά αναμένεται να εξισορροπήσει την κατάσταση, λόγω του υποσχόμενου pipeline. Καποια προϊόντα που δεν προχώρησαν το 2016, όπως το sarilumab της Sanofi και της Regeneron για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να λάβουν έγκριση.
Συνεπώς, η Deutsche Bank διαβλεπει πως ο τελικός αριθμός των νέων φαρμάκων το 2017 μπορεί να φθάσει τα 37 και η βιομηχανία μπορεί να λάβει ώθηση από πιθανή μεταρρύθμιση του FDA, που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκο (EMA) επίσης ενέκρινε λιγότερα προϊόντα φέτος, προτείνοντας συνολικά 73 φαρμακευτικά προϊόντα τους πρώτους 11 μήνες του 2016, από συνολικά 95 το 2015. Σημειώστε ότι ο EMA, αντίθετα από τον FDA, συμπεριλαμβάνει και γενόσημα στη λίστα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ