Μνημείο διαπλοκής χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά το Νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, ο πρώην πρόεδρος του Ανδρέας Μαρτίνης κατά τη δεύτερη ημέρα εξέτασης του στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας (διαβάστε εδώ). Έβαλε, μάλιστα, και πάλι στο στόχαστρο πρώην Υπουργούς Υγείας και ιδιαίτερα των Ανδρέα Λοβέρδο.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι ψηφιακός δίσκος με τα 17.000 άτομα των ωφελουμένων (όσων είχαν νοσηλευτεί στο “Ερρ. Ντυνάν”) βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν το νοσοκομείο «μετατράπηκε από κοινωφελές ίδρυμα σε ιδιωτική εκλογή επωνύμων». Επίσης, κατατέθηκαν από το σωματείο των εργαζομένων 4 ομάδες εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξοφληθεί, ενώ εστάλη προς την Περιφέρεια Αττικής έγγραφο για να διαπιστωθεί με ποια άδεια ίδρυσης λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο.
«Όταν εγκαινιάστηκε είχα πει ότι ήταν κοινωφελές μνημείο του Ερυθρού Σταυρού. Τώρα λέω ότι ήταν μνημείο διαπλοκής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτίνης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν του είχαν ζητήσει ρουσφέτι, επί πρωθυπουργίας τους, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τα λιγότερα του τα ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ρώτησε εάν η παρουσία των τριών εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ εμπόδισαν αποφάσεις του Συμβουλίου. «Πολλές φορές και εν μέσω συμβουλίων ενημερωνόταν ο υπουργός από αυτούς τους τρεις εκπροσώπους του υπουργείου στο ΔΣ και έλεγε τι θέσεις να πάρουν», απάντησε ο πρώην επικεφαλής του Ντυνάν.
Σε ερώτηση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου για τη μήνυση που είχε κάνει στον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο κ. Μαρτίνης απήντησε ότι «τον πίεσε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος».
«Έπεισε [σ.σ. ο κ. Λοβέρδος] τους περισσότερους να αποσύρουν τη μήνυση εφόσον η τράπεζα συμπεριφέρεται σωστά. Ωστόσο δεν συνέβη τίποτα τέτοιο και μας ενέπαιξαν. Και εμείς αναγκαστήκαμε, μπας και σωθεί το νοσοκομείο, να αποσύρουμε τη μήνυση και να κάτσουμε σαν κότες. Ήταν τραγικό μας λάθος. Και με μέμφεται μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού».
«Με τις τροπολογίες Λοβέρδου ζημιώθηκε το Ντυνάν», υποστήριξε, προσθέτοντας πως όταν του το ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης παραιτήθηκε αμέσως. Παρόλα αυτά, στην ερώτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρώτα για το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ως πρόεδρος του Ντυνάν, ο κ. Μαρτίνης απάντησε με νόημα «ότι παραιτήθηκα».
«Αν δεν περνούσα την πόρτα των φυλακών θα νόμιζαν ότι τα έλεγα για αντάλλαγμα για να μην μπω φυλακή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει δικαστικό σκάνδαλο. Είμαι ο μόνος «δολοφόνος» Έλληνας που με αναπηρία 67% δεν έχω αποφυλακιστεί. Δεν ζητώ ρουσφέτι, αλλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος και όχι να καταργείται ο νόμος μόνο για μένα», απάντησε ο Ανδρέας Μαρτίνης σε ερώτηση για το χρόνο των δηλώσεων του.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του ο κ. Μαρτίνης εκτίμησε ότι «αν το δημόσιο ήταν συνεπές προς το Ερρίκος Ντυνάν θα επεβίωνε το νοσοκομείο», ενώ ερωτηθείς από τον κ. Μαυρώτα κατά πόσο ζητούσαν ασθενείς ευνοϊκή μεταχείριση, ο πρώην πρόεδρος του “Ερρ. Ντυνάν” παραδέχθηκε πως «αν δεν το έκανε ήταν σαν να πυροβολούσε τη μισή Βουλή».
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλους ρώτησε τον κ. Μαρτίνη «σχετικά με όσους δεν πλήρωναν τα νοσήλια που έπρεπε, αν υπήρξαν, μεταξύ των πενήτων, και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο κ. Σημίτης και ο πρώην υπουργοί όπως ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου». «Δεν είμαι λογιστήριο», απάντησε ο Ανδρέας Μαρτίνης.
Πηγή: Vima.gr
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ