Την κωμικοτραγική κατάσταση που έχει προκύψει με τα φίλτρα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για τις δαπανηρές θεραπείες σχολιάζει ο γνωστός παιδίατρος Κώστας Νταλούκας με αφορμή περιστατικό. Μπροστά σε παράδοξο του συστήματος βρέθηκε για να γράψει αντιβίωση σε βρέφος 9 μηνών, με σταφυλόκοκκο στο δέρμα του.
Κατά την προσπάθειά του να συνταγογραφήσει, όπως περιγράφει σε ανάρτησή του στα social media συνάντησε εμπόδια «προς μεγάλη μου έκπληξη στάθηκε αδύνατον να συνταγογραφήσω την αντιβίωση και το σύστημα επίμονα μου έβγαζε το μήνυμα ότι τα στοιχεία που αφορούν βάρος, ηλικία, φύλο ή ειδικότητα του γιατρού, δεν συμφωνούν με τα στοιχεία του ασθενή!». Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκε ότι «σύμφωνα με υπουργική απόφαση, για να μπορέσεις να συνταγογραφήσεις το αντιβιοτικό θα έπρεπε να συμπληρώσω τα βιομετρικά στοιχεία του παιδιού (βάρος, ύψος και περίμετρο κεφαλής) και να έβαζα διάγνωση που αναφέρεται στο συνοδευτικό φύλο οδηγιών του φαρμάκου». Παρά τις απόπειρές του ακολουθώντας τις οδηγίες του οργανισμού και αλλάζοντας τις διαγνώσεις, «δυστυχώς το ίδιο μήνυμα συνέχισε να εμφανίζεται συνεχώς». Έχοντας φθάσει σε αδιέξοδο ο γιατρός ζήτησε εκ νέου, όπως αναφέρει, την τηλεφωνική υποστήριξη από τον ΕΟΠΥΥ και αναφέρει ότι «μου απάντησαν τηλεφωνικά ότι αυτοί από την μεριά τους έχουν δώσει όλα τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ (η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το ηλεκτρονικό πρόγραμμα της συνταγογράφησης) και πιθανόν κάτι να μην έχει μπει σωστά!! Τους ρώτησα τι να κάνω με το παιδί αλλά όπως σωστά συμπεραίνετε απάντηση δεν πήρα. Ένιψαν τα χέρια τους ως Πόντιοι Πιλάτοι!!».
Αντιμετωπίζοντας το τέλμα η μητέρα πρότεινε να βρει την αντιβίωση από φίλο φαρμακοποιό για να μη μείνει χωρίς αγωγή το μωρό μέχρι να είναι δυνατή η συνταγογράφηση. Για μια εβδομάδα ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να συνταγογραφήσει την αντιβίωση, αλλά «το σύστημα σταθερά και επίμονα μου έβγαζε το ίδιο μήνυμα και δεν με άφηνε». Έχοντας ενημερωθεί από συναδέλφους του, άλλαξε το βάρος του παδιού, όπως αναφέρει «έβαλα ότι έχει βάρος 40 κιλά!!!! Ναι μην γελάτε. Το βρέφος των 9 μηνών σύμφωνα με την επίσημη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ μπορεί να είναι 40 κιλά!!! Και ω του θαύματος όχι μόνο το δέχτηκε αλλά με άφησε να συνταγογραφήσω την αντιβίωση που προσπαθούσα 10 ημέρες άδοξα να γράψω!!!».
Το πρόβλημα προκλήθηκε κατόπιν της Υπουργικής Απόφασης, συγκεκριμένα από το «Άρθρο 11 Δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με βάση την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δύνανται να εισάγονται φίλτρα, που αφορούν σε φάρμακα ενταγμένα στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6) και, ειδικότερα, δαπανηρές θεραπείες στις οποίες δεν υπάρχει αναπτυγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, με βάση την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος και τους περιορισμούς αποζημίωσης». Με νόημα ο γιατρός διερωτάται «δαπανηρές θεραπείες”!!!! δηλαδή τα αντιβιοτικά των 5-15 ευρώ το πολύ!!!!! Αυτές είναι οι δαπανηρές θεραπείες κατά τον ΕΟΠΥΥ!!! που με τον τρόπο αυτό θέλει να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη!!!!».
«Γελοία και τραγελαφικά» χαρακτηρίζει ο γιατρός τα φίλτρα σχολιάζοντας ότι «γιατί τα ψηφιακά αυτά συστήματα υποτίθεται ότι έχουν γίνει για να είναι στην υπηρεσία του ασθενούς και των θεραπόντων γιατρών». Πρόβλημα θα προκύψει, όπως ο ίδιος προειδοποιεί και στην καταγραφή στατιστικών για τα σωματομετρικά και τα νοσήματα των παιδιών στην χώρα μας. Στα γραφόμενά του ο γιατρός υπογραμμίζει την αγωνία που προκαλείται στον μικρό ασθενή και στους γονείς του. Αφήνοντας αιχμές για την ψηφιακή μετάβαση, ο γιατρός στηλιτεύοντας το παράλογο του πράγματος, συμπληρώνονει ότι έχει μπει στον πειρασμό να αναφέρει σε δημοσίευση σε διεθνές ιατρικό περιοδικό ότι «η επίσημη ηλεκτρονική εφαρμογή του ίδιου του κράτους, δεν μας αφήνει να γράφουμε φτηνά φάρμακα σε παιδιά και δέχεται σε 9 μηνών βρέφος να καταχωρήσεις βάρος 40 κιλά».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ