Δερματικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για την αποφυγή της μόλυνσης από τον κοροναϊό. Τα γάντια και οι μάσκες είναι απαραίτητα για την προστασία κυρίως των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται όταν δεν είναι απαραίτητα.
Δεδομένου η πολύ συχνή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε δερματοπάθειες, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και ζητούν αφενός να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή τους αλλά και η χρήση τους να γίνεται με μέτρο.
«Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα στενά κλινικά περιβάλλοντα και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που ζούμε, η πολύωρη χρήση τους έχει επεκταθεί και στον απλό πολίτη που προσπαθεί να προστατευτεί από τον νέο κοροναϊό και να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του» επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.
Για τις βλαπτικές συνέπειες προειδοποιεί ο ειδικός από την υπερβολική χρήση τόσο των γαντιών όσο και των μασκών που «υπό κατάλληλες συνθήκες μπορούν να αφήσουν ορατά σημάδια στο πρόσωπο».
Αξιοσημείωτη είναι μελέτη που είχε διενεργηθεί κατά την εμφάνισή του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Σύνδρομου (SARS) μερικά χρόνια πριν, επιβεβαιώνει τις επιβλαβείς συνέπειες του προστατευτικού εξοπλισμού στο δέρμα. Και τότε είχε σημειωθεί τακτική χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες N95, γάντια και στολές.
Eρευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό των ανεπιθύμητων δερματικών αντιδράσεων εξαιτίας τους σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS μέσω ερωτηματολογίων και διαπίστωσαν ότι:
Αναλυτικότερα, δερματικές αντιδράσεις στο πρόσωπο εντοπίστηκαν σε όσους φορούσαν μάσκες N95, για 8 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο και για μια μέση περίοδο 8,4 μηνών.
Αυτοί που εμφάνισαν ακμή ήταν νεότεροι, με μέσος όρος 29,5 ετών.
Βλάβες στο δέρμα των χεριών εμφάνισαν όσοι χρησιμοποιούσαν γάντια από λάτεξ για μια μέση διάρκεια 6,2 ωρών και μέση περίοδο 9,4 μηνών.
Μάλιστα, το προσωπικό που ανέφερε ξηροδερμία και κνησμό ήταν νεότερο (μέσος όρος 28,7 ετών).
Ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις εξαιτίας της χρήσης στολής ανέφερε μόνο το 1,6% των ερωτηθέντων – μεταξύ αυτών ο κνησμός και το εξάνθημα στον καρπό. Οι ενδυμασίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μιας χρήσης και φοριούνταν για 6,2 ώρες το 24ωρο επί 8,8 μήνες κατά μέσο όρο.
Κάποιοι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του συνόλου του ωραρίου τους μάσκες και γάντιαγια να μειώσουν την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό SARS–CoV-2, αλλά αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.
Ωστόσο, στην προαναφερόμενη περίπτωση της Ταϊβάν είχε παρατηρηθεί ένα άλμα στον αριθμό των δερματικών λοιμώξεων στο πρόσωπο της τάξεως του 20-30% από την έναρξη της πανδημίας στους ανθρώπους που φορούν απλές χειρουργικές μάσκες.
Ο Δρ. Στάμου εξηγεί ότι η θερμότητα και η υγρασία που συσσωρεύονται κάτω από αυτές στις περιοχές του προσώπου που καλύπτονται από τη μάσκα, προδιαθέτει στην αναζωπύρωση της ακμής.
Άλλος ένας λόγος είναι η πιθανή απόφραξη των τριχοειδών πόρων λόγω της τοπικής πίεσης στο δέρμα από τη στενή μάσκα. Ο κνησμός και τα εξανθήματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επαφής του δέρματος με τα συστατικά της μάσκας και των μέσων συγκράτησής της.
Δερματικά προβλήματα, όπως είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που εμφανίζεται με κνησμό, ερύθημα, εκζεματικές αλλοιώσεις ακόμα και πονοκέφαλο, διαπιστώνεται και στη περίπτωση των γαντιών εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους.
Ακόμη, μπορεί να προκληθεί υπερβολική εφίδρωση στα χέρια, όπως συμβαίνει και με την παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στο νερό, η οποία μπορεί επιπλέον να είναι αιτία και για την εμφάνιση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής.
«Η δερματίτιδα εκτός από τον πόνο και την ενόχληση που προκαλεί, μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ιδίων των χρηστών όσο και των ανθρώπων που φροντίζουν. Η έγκαιρη διάγνωση και η παροχή ιατρικών συμβουλών μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», εξηγεί ο Δρ. Χρήστος Στάμου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Έχω μια απορία. Τι γίνεται με το CO2 που εκπνέει κάποιος φορώντας μάσκα; Ένα μέρος τουλάχιστον δεν παραμένει συνεχώς εγκλωβισμένο στον περιορισμένο χώρο πίσω από τη μάσκα, οπότε επανα-εισπνέεται κατα τη διαδικασία της αναπνοής; Άρα η πολύωρη και καθημερινή χρήση μάσκας από εργαζόμενους δεν θα επιφέρει σε μακροχρόνια βάση κάποια επιβάρυνση ή και βλάβη στους πνεύμονες;
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ