Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα “καλά” βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φίνλεϊ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας, σύμφωνα με το BBC και το «Science», ανακοίνωσαν ότι ορισμένα «καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το Bifidobacterium και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε φάει εμείς πρώτα!).
«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», όπως δηλώνει ο Τζον Φίνλεϊ.
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός πρεβιοτικών (υδατανθράκων που περιέχονται σε μερικές τροφές όπως το σκόρδο) και φρούτων με τη μαύρη σοκολάτα ενισχύει τα «καλά» μικρόβια στο έντερο και έτσι αυτή γίνεται πιο υγιεινή. Αντίθετα, τα άφθονα «κακά» μικρόβια στο έντερο (E.coli, Clostridia κ.α.) μπορούν να επιφέρουν φλεγμονή, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια.

Μάθετε για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων για τη χοληστερόλη-και καλώς έγινε!
Πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Κλινικές Μελέτες: Νέα ΚΥΑ, Εθνικό Μητρώο και οι προκλήσεις του 2026
Προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
«Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»















Comments (0)