Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα “καλά” βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν χημικά μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φίνλεϊ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας, σύμφωνα με το BBC και το «Science», ανακοίνωσαν ότι ορισμένα «καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το Bifidobacterium και τα βακτήρια του λακτικού οξέος, τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε φάει εμείς πρώτα!).
«Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», όπως δηλώνει ο Τζον Φίνλεϊ.
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός πρεβιοτικών (υδατανθράκων που περιέχονται σε μερικές τροφές όπως το σκόρδο) και φρούτων με τη μαύρη σοκολάτα ενισχύει τα «καλά» μικρόβια στο έντερο και έτσι αυτή γίνεται πιο υγιεινή. Αντίθετα, τα άφθονα «κακά» μικρόβια στο έντερο (E.coli, Clostridia κ.α.) μπορούν να επιφέρουν φλεγμονή, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια.

Μάθετε για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
Όλα όσα πρέπει να έχει το φαρμακείο του ΙΧ σου από τις 18 Ιουνίου
Ποιος είναι ο Σπύρος Δρίτσας που ανέλαβε σκιώδης υπουργός Υγείας στην ΕΛΑΣ
«Ζούγκλα» στην ΠΦΥ: SOS από την πρόεδρο των εργαστηριακών για παραβάσεις και τους επιστημονικά υπεύθυνους
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της















Comments (0)