Αναποτελεσματικές στην προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης αποδείχθηκαν και πάλι στην πράξη οι πολιτικές ανακοστολογήσεων, που εστίαζαν μόνο στις μειώσεις τιμών, αφού υποκατάταση και αύξηση όγκου φαίνεται να εξαφάνισαν τις όποιες εξοικονομήσεις…
Στα χαρτιά έμειναν τελικά οι εξοικονομήσεις, που προέκυψαν από τις μειώσεις τιμών των τελευταίων ανακοστολογήσεων. Με την αγορά να αναμένει το Δελτίο Τιμών του 2019, το πρώτο που θα εκδοθεί με τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην τιμολόγηση, στοιχεία της IQVIA για το πρώτο τριμηνο του έτους, αναδεικνύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για ακόμη μια φορά την αναποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής πολιτικής που εξαντλείται στα δελτία τιμών.
Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση που θα είχε επιτευχθεί στα αποζημιούμενα φάρμακα θα άγγιζε τα 111,4 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε ετήσια βάση). Αλλά η αύξηση του όγκου κατά 57 εκατ. ευρώ και η αλλαγή του θεραπευτικού μίγματος, δηλαδή η υποκατάσταση θεραπειών, που άγγιξε τα 108,8 εκατ. ευρώ “εξαφάνισαν” τις εξοικονομήσεις οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων κατά 54,4 εκατ. ευρώ.
Έτσι, παρά τις μειώσεις και τις δυσκολίες στην είσοδο νέων σκευασμάτων στην αγορά τους τελευταίους μήνες, η φαρμακευτική αγορά στα ιδιωτικά φαρμακεία κινήθηκε με αύξηση 3,1% σε αξία και 2,5% σε όγκο. Διαμορφώνεται, λοιπόν, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα 3,81 δις. ευρώ (σε 12μηνη βάση), από 3,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξ αυτών, 3,44 δισ. ευρώ αφορούν αποζημιούμενα φάρμακα και 0,36 δισ. ευρώ φάρμακα εκτός αποζημίωσης. Παράλληλα, άνοδο 0,8% σε όγκο κατέγραψαν τα πρωτότυπα φάρμακα και 2,5% σε αξία. Τα γενόσημα αυξήθηκαν 8,93% σε όγκο και 6,2% σε αξία. On patent φάρμακα αντιστοιχούν στο 31,7% της αγοράς σε αξία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα off patent είναι στο 28,4% off patent, με τα πρωτότυπα φάρμακα να αποτελούν συνολικά το 60,1% σε αξίες. Τα γενόσημα κατέλαβαν το 20,4% της αγοράς, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες αντιστοιχεί το 19,5% (μεταξύ αυτών και εμβόλια). On patent φάρμακα αποτελούν το 8% της αγοράς σε όγκο, τα off patent το 36,5% και τα γενόσημα το 32,2%.
Τα καρδιολογικά φάρμακα αποτελούν το 21,3% της αγοράς, τα σκευάσματα για παθήσεις του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού το 19,3%, τα νευρολογικά φάρμακα το 14% και τα αιματολογικά το 11,4%. Αναλόγως, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ αποτελούν το 56% της αποζημιούμενης αγοράς, όσα κοστίζουν 5-10 ευρώ αποτελούν το 27,6%, και στο 5,5% είναι το ποσοστό των φαρμάκων κόστους 10-15 ευρώ. 2,8% είναι το μερίδιο εκείνων που στοιχίζουν 15-20 ευρώ και 3,7% των φαρμάκων των 20-25 ευρώ.
Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε πως την αύξηση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης οδηγούν τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία και δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ