Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του IMS Institute, υπό τον τίτλο «Global Outlook for Medicines Through 2018», οι ρυθμοί αυτοί αποδίδονται στα νέα εξειδικευμένα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν, και τα οποία θα μειώσουν τις απώλειες από τις λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.«Πρωταγωνιστές» αναμένεται να είναι τα ογκολογικά φάρμακα, τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιιικά, τα φάρμακα των αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και των νοσημάτων του αναπνευστικού, τα οποία όλα μαζί θα δώσουν ώθηση 40% στους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ, κεντρικό ρόλο στην αύξηση της επόμενης πενταετίας αναμένεται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 21 χώρες από τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα συμβάλλουν κατά 50% στο ρυθμό ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (στο 4%) κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας, επιδρώντας με εγκράτεια στις τάσεις της αγοράς.Μέχρι το τέλος του 2014 η διεθνής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται στα 70 δισ. δολ., έναντι 40 δισ. δολ. το 2013. Παράγοντες όπως τα rebate και οι διαπραγματεύσεις με τα συστήματα υγείας περιλαμβάνονται σε αυτούς που θα μετριάσουν την ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα θα είναι όλοι οι περιορισμοί να απορροφούν το 25% της συνολικής ανάπτυξης της επόμενης πενταετίας.
Λιτότητα vs ΑνάπτυξηΣύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, η εφαρμογή μέτρων λιτότητας είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη, και ειδικότερα στα φάρμακα. Μάλιστα, η εν λόγω τάση αναμένεται να διατηρηθεί έως το 2018 στις αγορές της Ε.Ε., αποτελώντας τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης.Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η κυριότερη αγορά, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 33% της παγκόσμιας κατανάλωσης, αναμένοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5-8% έως το 2018. Οι επερχόμενες αλλαγές χαρακτηρίζονται σημαντικές, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών σημείωσε χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης (στο 3,6%). Ενώ, η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως, εκτιμάται ότι τα επίπεδα δαπανών θα ανέλθουν στα 155 με 185 εκατ. δολ. το 2018.Στην Ιαπωνία, προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1% με 4%, καθώς ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65ετών υπερβαίνει το 27% του πληθυσμού (5% υψηλότερα από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες) αναμένοντας μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για φάρμακα. Στις αναδυόμενες αγορές το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 8% με 11%, καταγράφοντας βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξη σε σχέση με την τελευταία 5ετία, οπότε και ανέρχονταν, κατά μέσο όρο, στο 13,6%.
Θεραπευτικοί τομείςΣτη διάρκεια της επόμενης 5ετίας, οι θεραπευτικοί τομείς της ογκολογίας, του διαβήτη και της ηπατίτιδας C, θα βρεθούν στο επίκέντρο των εξελίξων, παρουσιάζοντας σημαντικές καινοτομίες. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου, που αποτελεί ήδη στόχο των φαρμακευτικών τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης των φαρμάκων ογκολογίας, φθάνοντας έτσι σε αξία στα 100 δισ. δολ. το 2018, από 65 δισ. δολ. το 2013.Ταυτόχρονα, οι θεραπείες για τον διαβήτη θα υπερβούν σε αξία τα 78 δισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2018, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ασθένειας βαίνουν ανοδικοί. Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το κόστος της θεραπείας θα παρουσιάσει μικρότερους ρυθμούς ανόδου, καθώς θα διεισδύσουν οι θεραπευτικές επιλογές με βιοϊσοδύναμες ινσουλίνες, ενώ τα νέα και «ισχυρότερα» φάρμακα για την θεραπεία της ηπατίτιδας C, αναμένεται να διαμορφώσουν στα 100 δισ. δολ. τις συνολικές δαπάνες της επόμενης πενταετούς περιόδου.«Το υψηλότερο επίπεδο της αύξησης των δαπανών που προβλέπουμε για την επόμενη πενταετία οφείλεται σε ένα ασυνήθιστο συνδυασμό υψηλότερων δαπανών για την αύξηση των καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς και λιγότερων εξοικονομήσεων για τις λήξεις των πατέντων» όπως υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της IMS Health, Murray Aitken, επισημαίνοντας πως «Το παρόν είναι ιδιαίτερα εμφανές πως ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες κατά το τρέχον έτος αλλά και το επόμενο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ