Τα δεδομένα έρχεται να ανατρέψει μια μελέτη που δείχνει ότι τα οφέλη των κολονοσκοπήσεων για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να υπερεκτιμώνται. Η μελέτη κατέγραψε φτωχά οφέλη για τους υποβαλλόμενους στην εξέταση.
Για πρώτη φορά οι κολονοσκοπήσεις συγκρίνονται σε τυχαιοποιημένη δοκιμή με τη μη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, σύμφωνα με το cnn.com. Η μελέτη διαπίστωσε μόνο πενιχρά οφέλη για την ομάδα των ατόμων που κλήθηκαν να υποβληθούν στη διαδικασία: 18% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καμία σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο The New England Journal of Medicine. Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο ερευνητής της μελέτης Dr. Michael Bretthauer, γαστρεντερολόγος που ηγείται της ομάδας κλινικής αποτελεσματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μελέτη έχει σημαντικούς περιορισμούς και ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν στον έλεγχο δεν έκανε την εξέταση, επεσήμανε από την πλευρά του ο δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Λιγότερα από τα μισά άτομα που κλήθηκαν να κάνουν κολονοσκόπηση στη μελέτη, μόλις το 42%, έκαναν τελικά κολονοσκόπηση. Όταν οι συγγραφείς της μελέτης περιόρισαν τα αποτελέσματα στα άτομα που έκαναν πράγματι κολονοσκόπηση, δηλαδή περίπου 12.000 από τους περισσότερους από 28.000 που είχαν προσκληθεί, η διαδικασία βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 31% και μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από τον εν λόγω καρκίνο κατά 50%.
Μετά τα σχόλια ο κ.Bretthauer δήλωσε ότι τα πραγματικά οφέλη της κολονοσκόπησης βρίσκονται πιθανώς κάπου στη μέση. Ο ίδιος εξήγησε ότι θεωρεί τα αποτελέσματα της πλήρους μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έκαναν και δεν έκαναν κολονοσκόπηση αφού προσκλήθηκαν, ως το ελάχιστο ποσό οφέλους που παρέχουν οι κολονοσκοπήσεις σε έναν πληθυσμό που ελέγχεται. Μάλιστα, ο ερευνητής υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα από το υποσύνολο των ατόμων που πράγματι έκαναν την εξέταση είναι το μέγιστο όφελος που θα μπορούσαν να περιμένουν οι άνθρωποι από τη διαδικασία. Με βάση τα αποτελέσματά του, η προληπτική κολονοσκόπηση πιθανώς μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 18% έως 31% και τον κίνδυνο θανάτου από 0% έως και 50%. Ωστόσο, σχολίασε ο ίδιος πως το 50% είναι «στο χαμηλότερο σημείο αυτού που νομίζω ότι όλοι πίστευαν ότι θα ήταν». Για την ιστορία άλλες μελέτες έχουν εκτιμήσει μεγαλύτερα οφέλη για τις κολονοσκοπήσεις, αναφέροντας ότι η εξέταση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου έως και 68%.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ