Εξιτήριο από ελληνικά νοσοκομεία πήρε άμεσα το 93% ασθενών που έλαβε θεραπεία με το Ισραηλινό φάρμακο στο πλαίσιο δοκιμής Φάσης ΙΙ. Συγκεκριμένα, σε πέντε ή λιγότερες ημέρες εξήλθαν από τα νοσοκομεία οι ασθενείς.
Η δοκιμή της Φάσης ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε και στην χώρα μας, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της Φάσης Ι. Η πρώτη φάση της έρευνας είχε διεξαχθεί από την ερευνητική ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ τον προηγούμενο χειμώνα. Τότε είχε καταγραφεί ότι οι 29 από τους 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κατάσταση είχαν αναρρώσει μέσα σε λίγες ημέρες.
«Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να επαληθεύσει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές», υποστήριξε ο καθηγητής Nadir Arber στην Jerusalim Post. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταγράψει καμία σημαντική παρενέργεια σε κανέναν ασθενή και από τις δύο ομάδες» διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Στη δεύτερη φάση της η δοκιμή διεξήχθη στην Αθήνα, επειδή το Ισραήλ δεν είχε αρκετούς ασθενείς. Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Στην χώρα μας άνω του 90% των 90 ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο φάρμακο, ανάρρωσαν και βγήκαν από το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για φάρμακο με βάση το μόριο CD24, το οποίο ο καθηγητής μελετά εδώ και 25 χρόνια. Το εν λόγω μόριο υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι 19 στους 20 ασθενείς με COVID-19 δεν χρειάζονται θεραπεία» εξηγεί ο καθηγητής Arber. «Μετά από ένα παράθυρο πέντε έως 12 ημερών, περίπου το 5% των ασθενών αρχίζει να επιδεινώνεται» υπενθύμισε ο ερευνητής.
Η κύρια αιτία της κλινικής επιδείνωσης είναι η υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή και ως καταιγίδα κυτταροκινών. Σε αυτή την περίπτωση των ασθενών με COVID-19, το σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στους πνεύμονες. «Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα στο οποίο στοχεύει το φάρμακο μας», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Αναλυτικά, το CD24 είναι μια μικρή πρωτεΐνη που είναι αγκυροβολημένη στη μεμβράνη των κυττάρων και εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την καταιγίδα κυτταροκινών. Άξιο αναφοράς είναι ότι η θεραπεία τους, EXO-CD24, δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολό του, όπως ισχυρίστηκε ο καθηγητής Arber. Το φάρμακο ακριβείας στοχεύει μόνο σε αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό, βοηθώντας να βρει ξανά τη σωστή του ισορροπία. Ο καθηγητής έκανε λόγο για αντιμετώπιση της φυσιολογίας της νόσου». Η θεραπεία σύμφωνα με τον κ. Arber αξιοποιεί «ενδογενείς μηχανισμούς του σώματος, δηλαδή εργαλεία που προσφέρει το ίδιο το σώμα».
«Χρησιμοποιούμε εξωσώματα, πολύ μικρά κυστίδια που προέρχονται από τη μεμβράνη των κυττάρων και είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους» διευκρίνισε ο καθηγητής. Τα εξωσώματα ενεργούν στα σημεία που υπάρχει ανάγκη, αποφεύγοντας τις παρενέργειες.
Πλέον αναμένεται η τελευταία φάση της μελέτης, κατά την οποία τα αποτελέσματα να συγκριθούν με αυτά των ασθενών που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι περίπου 155 ασθενείς με κορονοϊό θα λάβουν μέρος στη μελέτη. Τα δύο τρίτα από αυτά θα χορηγηθούν με το φάρμακο και το ένα τρίτο από ένα εικονικό φάρμακο. Η τρίτη φάση θα διεξαχθεί στο Ισραήλ και μπορεί επίσης να διεξαχθεί σε άλλα μέρη εάν ο αριθμός των ασθενών στη χώρα δεν επαρκεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Arber αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ο καθηγητής δεσμεύτηκε ότι η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σχετικά γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Άξιο λόγου είναι ότι εάν είναι επιτυχής η θεραπεία θα δώσει λύσεις σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως υποστήριξε ο καθηγητής.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ