Ένα ενδιαφέρον, εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα παρουσίασε πρόσφατα μία ομάδα Ελλήνων ειδικών. Ανάμεσα στα άλλα, προτείνουν η χαλάρωση των μέτρων να ξεκινήσει από περιοχές, που δεν έχουν κρούσματα, ενώ συστήνουν να παραμείνουν κλειστά σχολεία , χώροι λατρείας και δημοφιλή μέρη αναψυχής, όπως πάρκα και παραλίες.
Στην ομάδα μετέχουν οι κ.κ. Γιώργος Παππάς και Γιώργος Καργιολάκης από το Ινστιτούτο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ο κ. Δημήτρης Ματθαίου, από το τμήμα επείγουσας ιατρικής του Αττικόν και ο κ. Νίκος Παπαχρήστου από το University College του Λονδίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρότασή τους έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό στην ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τα βασικά σημεία της πρότασης, που δημοσιεύτηκε εδώ, είναι:
Τα σχολεία
Οι συγγραφείς της πρότασης πιστεύουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Όπως αναφέρουν, αν και έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη χρησιμότητα του κλεισίματος των σχολείων στη συγκράτηση της τρέχουσας επιδημίας, η ικανοποιητική εισαγωγή της ηλεκτρονικής μάθησης κατά την περίοδο της καραντίνας και η σχετικά μικρή διάρκεια του υπόλοιπου της σχολικής σεζόν (6 εβδομάδες), επιτρέπουν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.
Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημάνουν ότι η ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για τα περισσότερα πανεπιστήμια, διασφαλίζοντας ότι θα αποφευχθούν οι μετακινήσεις των φοιτητών μεταξύ της γενέτειράς τους και του πανεπιστημίου, στο οποίο φοιτούν.
Προϋποθέσεις
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι το κράτος πρέπει να εφαρμόσει ορισμένα βασικά συμπληρωματικά μέτρα για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έγκαιρης και αποτελεσματικής λειτουργίας της σταδιακής άρσης της καραντίνας:
Με βάση το σχέδιο, πρέπει να καθυστερήσει η άρση των μέτρων σε ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως η Αθήνα, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος, στενότερη παρακολούθηση και περισσότεροι πόροι. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι, ενώ στον έλεγχο της επιδημίας οι συγκεντρωτικές αποφάσεις φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές, η στρατηγική αποκλιμάκωσης πρέπει να είναι διαφορετική.
Ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό
Αν και η αποκατάσταση εκείνων των τμημάτων της κοινωνίας που είναι πιο κρίσιμα και λιγότερο ευάλωτα είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο τουρισμός θεωρείται σημαντικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι ορισμένοι από τους επί του παρόντος «σιωπηλούς» νομούς είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, πρέπει επίσης να ξεκινήσει η ετοιμότητα για μια άρση των μέτρων.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τα εσωτερικά ταξίδια και, αργότερα, τα διεθνή ταξίδια από άλλες χώρες που έχουν εξίσου καλή συμπεριφορά στον ιό, ανάλογα με την παγκόσμια επιδημιολογία του SARS-CoV-2.
Ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμότητας θα πρέπει σίγουρα να επικεντρωθεί σε μεθόδους αυστηρής και στρατηγικής παρακολούθησης όλων των ταξιδιωτών κατά την άφιξη και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, περιορισμούς σχετικά με τις πτήσεις και την πληρότητα των ξενοδοχείων, καθώς και τη διαθεσιμότητα απολυμαντικών, μασκών προσώπου και άλλων υλικών υγιεινής.
Περιοχές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν επισκέπτες από άλλες χώρες θα μπορούσαν να είναι μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Ρόδος, νησιά που βρίσκονται κοντά σε μητροπολιτικές περιοχές και άλλα μέρη της Ελλάδας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την άρση της καραντίνας (π.χ. Μάνη στην Πελοπόννησο, Χαλκιδική κοντά στη Θεσσαλονίκη ).
Οι εισερχόμενες πτήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια, όπως των Αθηνών και της Κρήτης για σωστή παρακολούθηση και συνετή διαχείριση των πόρων.
Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα κρουαζιερόπλοια και άλλα πλοία που ταξιδεύουν στα νησιά. Η γνώμη των συγγραφέων είναι ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν πρέπει να αγκυροβολούν και τα πλοία που ταξιδεύουν σε ελληνικά νησιά θα επιτρέπονται μόνο υπό αυστηρούς περιορισμούς. Τέλος, οι πτήσεις θα πρέπει να προτιμώνται από τα θαλάσσια ταξίδια, καθώς ο κίνδυνος μειώνεται (λιγότερο χρονοβόρο ταξίδι, ευκολότερος έλεγχος και επιβολή περιορισμών).
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Καλησπέρα, λέτε ότι η πρόταση έχει κατατεθεί στον κ. Τσιόδρα “αρκετό καιρό” τώρα, αλλά η ημερομηνία δημοσίευσης στο medium.com είναι σήμερα, 28 Απριλίου.
Η πηγή που επιβεβαιώνει ότι την έχει λάβει ο κ.Τσιόδρας ποια είναι; Μπορείτε παρακαλώ να την αναρτήσετε;
Ευχαριστώ.
Η αναφορά μου ότι έχει ενημερωθεί ο κ. Τσιόδρας προέρχεται από δική μου πληροφόρηση.
ως ένας εκ των συγγραφέων, να σημειώσω ότι η προταση κατατέθηκε στις 18/4. Ενδιάμεσα δεν είχε ανακοινωθεί, ούσα υπό κρίση σε επιστημονικό έντυπο. Λόγω περιορισμένων χρονικών ορίων (δεν είχε νόημα να κριθεί μετά τις 4 Μαΐου μια πρόταση που χρησιμοποιούσε την ημερομηνία αυτή ως ορόσημο), δεν προχώρησαν περαιτέρω καταθέσεις σε αλλα περιοδικά προς κρίση, και απλά δημοσιοποιήθηκε στην εν λόγω πλατφόρμα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ