Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, μετά την απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που ενέκρινε πρόγραμμα εγκατάστασης µονάδων παραγωγής αερίου οξυγόνου (O2).
Το «πρώτο πράσινο νοσοκομείο της χώρας», το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχει εφαρμόσει μια σειρά μεθόδων εξοικονόμησης πόρων, κάνοντας χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες και της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεων, αξιοποιώντας επιτυχώς τα προγράμματα ΕΣΠΑ (εδώ).
Η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξοικονόμησης στο ΕΣΥ και ιδιαιτέρως η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται η αγορά ιατρικού οξυγόνου από εταιρίες, οδήγησε και την ΕΠΥ να δώσει το… «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των μονάδων.
«Η εγκατάσταση µηχανηµάτων στα νοσοκοµεία µε πλήρη τεχνική κάλυψη και υψηλής ποιότητας παραγόµενο προϊόν σύµφωνα µε τα διεθνή στάνταρ, αλλά και µε διασφαλισµένες και τις τρεις γραµµές τροφοδοσίας που ρητά ορίζει η νοµοθεσία µε αποκλειστική υποχρέωση και ευθύνη της αναδόχου εταιρείας θα µας οδηγεί σε συρρίκνωση του συγκεκριµένου κόστους», αναφέρεται στη σχετική απόφαση (ακολουθεί).
Μάλιστα, εκτιμάται ότι «θα υπάρξει αποτέλεσµα µε πολύ σηµαντικό όφελος». «Ο σχεδιασµός υλοποίησης αυτής της πολιτικής απόφασης θα µας οδηγήσει σε ΣΙΓΟΥΡΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αποτελέσµατα. Η εγκατάσταση µηχανηµάτων σε µεγάλα και ανά περιφέρεια νοσοκοµεία θα είναι ένα ισχυρό όπλο για την µείωση των τιµών και έτσι να θα οδηγηθούµε σε χαµηλό κόστος προµήθειας οξυγόνου συνολικά στο ΕΣΥ», παραδέχται και η ΕΠΥ.
Έτσι, εγκρίνεται πρόγραμμα εγκατάστασης 21 µονάδων παραγωγής αερίου οξυγόνου σε δηµόσια νοσοκομεία και ειδικότερα στα:
Παράλληλα, η ΕΠΥ τονίζει πως είναι δυνατή η εγκατάσταση µονάδων παραγωγής αερίου O2 και στα υπόλοιπα δηµόσια νοσοκομεία.
«Συνιστάται, ωστόσο, σε όσα δηµόσια νοσοκοµεία είναι τεχνικά δυνατή η εγκατάσταση µονάδων παραγωγής αερίου οξυγόνου και δεν αναφέρονται στον ανωτέρω πίνακα, η διενέργεια διαγωνισµών», σημειώνεται. Επί της ουσίας θα πρόκειται για διαγωνισμούς «στους οποίους επιτρέπονται προσφορές τόσο προµήθειας υγρού οξυγόνου όσο και εγκατάστασης µηχανηµάτων παραγωγής αερίου οξυγόνου, οι οποίες τελικά θα συγκρίνονται µεταξύ τους µε κριτήριο κατακύρωσης τη χαµηλότερη τιµή (άλλως, υπό το φως της οδηγίας 2014/24/ΕΕ, µε µοναδικό κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά που στηρίζεται αποκλειστικώς στην τιµή)».
Επίσης, η ΕΠΥ συνιστά τη συνεργασία των νοσοκοµείων, που δεν είναι μεταξύ των παραπάνω και επιθυµούν να εγκαταστήσουν µονάδες παραγωγής O2, µε την αρµόδια Υγειονοµική Περιφέρεια, «για την καλύτερη οργάνωση και συντονισµό της επιδιωκόµενης εγκατάστασης, όπως, λ.χ., για την αξιολόγηση της δυνατότητας εγκατάστασης κοινής µονάδας παραγωγής αερίου οξυγόνου (Ο2) για γειτνιάζοντα δηµόσια νοσοκοµεία».
ΕΠΥ: ΕΠΥ: Πρόγραµµα εγκατάστασης µονάδων παραγωγής αερίου οξυγόνου
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ