Τις στρεβλώσεις και το έλλειμα κεντρικού σχεδιασμού στηλιτεύει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, παρά την πληθώρα επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας. Η χάραξη της στρατηγικής και ο υγειονομικός χάρτης της χώρας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως είναι ο προγραμματισμός του κατάλληλλου προσωπικού.
Η χώρα μας διαθέτει πλούσιο επιστημονικό κεφάλαιο και παρά το γεγονός ότι η πολλαπλάσια πληθυσμιακά Γερμανία των 83 εκ. διαθέτει μόλις 600 περισσοτέρους καρδιολόγους από την Ελλάδα στην οποία έχουμε αναλογία 6.3 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους σε σύγκριση με 3.7 στις χώρες του ΟΟΣΑ παρόλα αυτά δεν υπάρχει σωστή αξιοποίηση σχολίασε ο καθηγητής σε άρθρο του στα Νέα που αναδημοσίευσε στα social media. Μάλιστα, ο καθηγητής σημειώνει πως ακόμη και εάν αφαιρέσουμε όσους μετανάστευσαν θα είμαστε πάλι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το ΕΣΥ υποφέρει από το έλλειμμα συστηματικού προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων, ιδιαίτερα σε θέσεις εξειδίκευσης. Αξιοσημείωτη διαφορά αποτελεί ότι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι ειδικοί γιατροί είναι νοσοκομειακοί και εκτός νοσοκομείου δραστηριοποιούνται οικογενειακοί και γενικοί γιατροί. Στην Ελλάδα η πλειονότητα των ιατρών ιδιωτεύει. Χαρακτηριστικά στις χώρες του ΟΟΣΑ, το 23% των γιατρών είναι γενικοί και οικογενειακοί γιατροί, 64% άλλων ειδικοτήτων, στην Ελλάδα μόνο το 6% είναι γενικοί γιατροί και το 83% γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Ακόμη, στην Ελλάδα όπως επισημαίνει ο καθηγητής έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακείων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (97 εμείς – 28 στον ΟΟΣΑ) και τον μεγαλύτερο αριθμό οδοντίατρων (1.3 εμείς, σε σύγκριση με 0.8 ανά 1000 κατοίκους στον ΟΟΣΑ). Ωστόσο, διαθέτομε λιγότερους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 3.8 ανά χίλιους κατοίκους ενώ ο μέσος ορός του ΟΟΣΑ είναι 9.2 ανά 1000 κατοίκους.
Παρά ότι στη χώρα υπάρχει υψηλά καταρτισμένο ιατρικό και υγειονομικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν έχουμε ένα καλό σύστημα Υγείας, όπως ο καθηγητής εξηγεί, δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα για τους γιατρούς να δουλέψουν στα υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία με αποτέλεσμα πληθώρα γιατρών να δραστηριοποιείται εκτός του ΕΣΥ που υποβαθμίζεται. Συνεπώς, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον προγραμματισμό του αριθμού των διαφορών ειδικοτήτων, το περιεχόμενο της προπτυχιακής και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και να ενσωματώνει την εκπαίδευση που θα λαμβάνουν οι γιατροί αφού έχουν τοποθετηθεί ως ειδικευμένοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενημέρωση για νέες τεχνικές, παρακολουθήσεις συνεδρίων διαλέξεων. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται ορθός προγραμματισμός των θέσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας ώστε να καλύπτονται οι μελλοντικές ανάγκες των πολιτών, να τροποποιηθούν τα προγράμματα των σπουδών με βάση την πρόοδο της τεχνολογίας .
Την προσοχή εφιστά ο καθηγητής σχετικά με τον χάρτη υγείας στη χώρα μας στον οποίο πρέπει να ενταχθούν και να επαναπροσδιοριστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ψηφιακά να καταγραφούν οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, αποτελώντας τον άξονα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αναβάθμισης των υφιστάμενων υπηρεσιών υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ