Υπέρ της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, τάχθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, υποστηρίζοντας ότι η σωστή εφαρμογή τους θα ενισχύσει την οικονομία.
Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα, όπως εξηγεί ο καθηγητής σε ανάρτησή του στα social media, ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ενισχυθεί η ανασφάλεια με αποτέλεσμα οι πολίτες να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους.
«Δεν θα θέλουν πολλοί να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Στους «προφήτες κακών» που προβλέπουν οικονομική καταστροφή, απαντά ο κ. Μόσιαλος «όσοι τα λένε αυτά δεν μας λένε όμως τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ύφεση. Υπονοούν και αυτοί όμως ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας «υπονομεύουν» την ανάπτυξη».
Ο ίδιος διερωτάται τι λύση θε έπρεπε να εξευρεθεί, καθώς η έλλειψη μέτρων θα επέφερε διόγκωση του αριθμού των κρουσμάτων και μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, οπότε θα προκαλούσε την περιστολή δραστηριοτήτων των πολιτών.
Ο καθηγητής περιγράφει ως μονόδρομο την ενίσχυση της οικονομίας για τον συστηματικό έλεγχο της πανδημίας. «Έτσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας».
Με νόημα ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει στην ανάρτηση του ότι «μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό». Η ώριμη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα έρθει «εάν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο».
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συντρέξουν τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτοντας «ιδέες, προτάσεις και εποικοδομητική κριτική», ενώ είναι υποχρέωση της κυβέρνησης «να ακούει αυτές τις προτάσεις και να τις ενσωματώνει στους προγραμματισμούς της».
Το «κλειδί» για την επιτυχή διαχείριση αποτελεί η ουσιαστική δημοκρατική προσέγγιση, «μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης μιας παγκόσμιας απειλής», σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο που τονίζει την σημασία της ενότητας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ