Συγκεχυμένη είναι η γνώση για τη φύση και το έργο του γενικού ιατρού, όπως αποδεικνύεται – μεταξύ άλλων – κι από την εντολή του υπουργού Υγείας για μαζικές μετακινήσεις γενικών ιατρών από το ΠΕΔΥ προς τα ΤΕΠ (δείτε εδώ).
Το «άλμα» από την ΠΦΥ στην Γ/βάθμια, αν και προκαλεί εντύπωση, μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί με βάση το γενικότερο πλαίσιο ανορθολογισμού που διέπει την άσκηση της γενικής ιατρικής στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως η νομοθεσία αν και επιτρέπει στον παθολόγο την πιστοποίηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, παρότι δεν έχει εκπαιδευτεί σε ψυχιατρική κλινική, δεν την επιτρέπει στο γενικό γιατρό ο οποίος έχει λάβει σχετική εκπαίδευση. Αντίστοιχα, ο νόμος επιτρέπει σε έναν παθολόγο να παραπέμψει ασθενή για φυσικοθεραπεία παρότι δεν έχει εκπαιδευτεί στην ορθοπεδικό, αλλά δεν δίνει το ίδιο δικαίωμα στο γενικό γιατρό αν και έχει την απαραίτητη εκπαίδευση.
Στη βάση αυτή και με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΕΓΙ) επισημαίνει την ανάγκη χάραξη των ορίων της συγκεκριμένης ειδικότητας σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η στρεβλή αντίληψη που επικρατεί για το έργο και το ρόλο των γενικών ιατρών, αποδεικνύεται κι από το γεγονός της απουσίας εκπροσώπων τόσο της επιστημονικής εταιρείας τους (ΕΛΕΓΕΙΑ) όσο και της επαγγελματικής τους ένωσης (ΕΕΓΙ) από τη διαδικασία διαβούλευσης για την αναμόρφωση της ΠΦΥ, που είναι άλλωστε και ο φυσικός χώρος των γενικών γιατρών.
Σχετικά, ο πρόεδρος της ΕΕΓΙ, Ανάργυρος Μαριόλης, προτείνει το σχεδιασμό διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην ΠΦΥ, με τη συμμετοχή Γενικών Ιατρών στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας. «Κρίσιμο στοιχείο είναι η διασύνδεση μεταξύ ιατρών ΠΦΥ και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, ένδο και έξω-νοσοκομειακά» σημειώνει. Υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να καθοριστεί το «πακέτο» υπηρεσιών που θα κληθεί να παρέχει ο γενικός γιατρός. «Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικά φαινόμενα: η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να καταλογίζει πρόστιμα σε Γενικούς Γιατρούς, γιατί συνταγογράφησαν κάποιες από τις περισσότερο κοινές αγωγές, για κάποια από τα συνηθέστερα νοσήματα στην κοινότητα» λέει χαρακτηριστικά.
Με αίτημα «Οικογενειακό Γιατρό για όλους», η ΕΕΓΙ καλεί τα μέλη της σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα τα προαναφερόμενα την Παρασκευή 5/2 και ώρα 13:00 στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα, καλεί επίσης σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ