«Η ουσία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι τόσο διαχρονική όσο η έννοια της επιχειρηματικότητας», τονίζει μιλώντας στο PhB ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, είναι Associate Director, Policy & Communications, MSD Greece.
ΕΡ_Κάποιοι κάνουν λόγο για «αντίβαρο» της επιχειρηματικής δράσης ή για εταιρική «εξιλέωση», άλλοι μιλούν για αυτονόητη υποχρέωση, άλλοι για φιλανθρωπία, και κάποιοι κάνουν λόγο για αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολύπαθης υγείας. Τι σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη για την εταιρεία σας;
ΑΠ_Για την MSD η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της. Για την εσωτερική μας λειτουργία, δεσμευόμαστε να βρίσκουμε συνεχώς τρόπους έτσι ώστε να δημιουργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου τόσο οι άνθρωποι όσο και η επιχειρηματικότητα μπορούν να ευδοκιμήσουν, μέσα από αξίες όπως η ηθική, η διαφάνεια και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Για την εξωτερική μας λειτουργία, η υπευθυνότητα εκφράζεται με τη συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων για την αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως, την ανακάλυψη βιώσιμων λύσεων για την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών αναγκών σήμερα και στο μέλλον, την επιστημονική αριστεία και την καινοτομία. Ειδικά για την Ελλάδα, που διάγει τον έκτο χρόνο της ύφεσης, το όραμά μας είναι να οδηγούμε τις εξελίξεις για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
ΕΡ_Ποια είναι τα «συστατικά» μιας αποτελεσματικής και ουσιώδους στρατηγικής ΕΚΕ;
ΑΠ_Κύριο συστατικό της πρέπει να είναι η καλή αντίληψη της ανθρώπινης ανάγκης. Γνωρίζοντας τα προβλήματα του ανθρώπου, μπορείς να διαμορφώσεις κατάλληλες πολιτικές και δράσεις ανακούφισής τους. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αγγίζει τα αισθητήρια της κοινωνίας και αυτό απαιτεί καλή και συνεχή επαφή με τον άνθρωπο. Μια καίρια και αποτελεσματική δράση αφήνει παρακαταθήκη, παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη και δημιουργεί προϋποθέσεις διάχυσης του μηνύματος σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
ΕΡ_Ποιο είναι το «κέρδος» για μια εταιρεία;
ΑΠ_Η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι την ανθρώπινη ανάγκη και να συμβάλλεις στην αντιμετώπισή της αποτελεί τη βάση για τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας μας. Το γεγονός ότι με τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εγκαθιδρύεσαι στη συνείδηση και απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην οποία λειτουργείς, των φορέων της αλλά και των εργαζομένων της επιχείρησής σου, αποτελεί πολλαπλό όφελος. Η κοινωνική ευαισθησία είναι, εξάλλου, βασικό συστατικό της πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί μια μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει και ο ιδρυτής της MSD, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φάρμακα είναι για τους ανθρώπους. Αν το θυμόμαστε αυτό, τότε τα κέρδη θα έρθουν».
ΕΡ_Περιγράψτε μας τους τομείς στους οποίους εστιάζεται η πολιτική σας, τις κύριες δράσεις σας και τις αιτίες που τις επιλέξατε.
ΑΠ_Οι δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας της MSD εστιάζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την καινοτομία, την εκπαίδευση, τη συνεισφορά και τη φροντίδα. Βασικός στόχος όλων των δράσεών μας είναι να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας, και ειδικότερα αυτών που ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δράσεις μας, θα ανέφερα ενδεικτικά τις δράσεις εθελοντισμού και στήριξης για την ΕΛΕΠΑΠ, το Χαμόγελο του Παιδιού και το Ορφανοτροφείο Βόλου, ενώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα “MSD for Mothers”, το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016, και ευελπιστούμε ότι θέτει νέα δεδομένα για την ΕΚΕ στην Ελλάδα.
Who Is Who
O Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, είναι Associate Director, Policy & Communications στην MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Είναι οικονομολόγος, με 28 έτη επαγγελματικής εμπειρίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε θέσεις διοικητικές, συμβουλευτικές και ερευνητικές. Διετέλεσε ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αναπληρωτής διευθύνων του Εθνικού Θεάτρου, διευθύνων αντιπρόεδρος του Οίκου Ναύτου, ενώ έχει διδάξει οικονομικά σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συμμετέχει σε Επιτροπές του ΣΦΕΕ, στην Επιτροπή για τις Κλινικές Μελέτες του Galien Think Tank Greece, καθώς και στο ΔΣ της ΕΕΦΑΜ. Υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και της Επιτροπής για τη διαμόρφωση εφαρμογών Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις Μεταφορές, καθώς και σε Επιτροπές της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Πηγή: PhB
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ