Η διεθνής μέθοδος συστήματος εξισορροπημένων επιδόσεων, Balanced Score Card (BSC) εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εδώ και μια τριετία με την εθελοντική συμμετοχή 40 στελεχών από όλες τις υπηρεσίες, απόφοιτους μεταπτυχιακών σπουδών.
Πρόκειται για ένα εργαλείο διοίκησης για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, το οποίο συνδράμει στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας σε καίρια θέματα λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή της η Διοικητική Διευθύντρια, Υπεύθυνη Έργου BSC, Κλαίρη Χαριζάνη.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εκπαιδεύτηκαν και στη συνέχεια σχεδίασαν και προσάρμοσαν τις πέντε διαστάσεις στις ανάγκες του νοσοκομείου.
Στη συνέχεια το σύστημα εφαρμόστηκε σε επίπεδο Διοίκησης από δεκαμελή διατμηματική ομάδα. Η συγκεκριμένη ομάδα όρισε για κάθε μία από τις διαστάσεις σειρά στρατηγικών επιτεύξιμων στόχων, με λεπτομερή καθορισμό δεικτών και περιγραφή υποστηρικτικών πρωτοβουλιών.
Με την αξιοποίηση του εργαλείου αυτού απαντώνται ζωτικά ερωτήματα για το νοσοκομείο , σύμφωνα με την κ.Χαριζάνη, που αφορούν την ικανοποίηση των ασθενών, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, την μάθηση και ανάπτυξη των ασθενών, την οικονομική απόδοση και τον εξορθολογισμό των δαπανών κ.ά..
Κατά την πιλοτική εφαρμογή της BSC, το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 27 στρατηγικές επιδιώξεις.
Σε ότι αφορά την αύξηση ικανοποίησης ασθενών αποτιμήθηκε ότι θετική απάντηση έδωσε το 88,19% των ασθενών που συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο με το εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σχετικά με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, ο νέος Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός ξεπέρασε το στόχο των 80 μηχανημάτων, φτάνοντας τα 152 νέα μηχανήματα, καθώς αξιοποιήθηκαν κατά μέγιστο βαθμό οι πρωτοβουλίες που είχαν τεθεί και οι οποίες περιλάμβαναν αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των δωρεών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεταξύ άλλων δεικτών, θετικά αποτελέσματα κατέγραψαν η ενίσχυση ασφαλείας των ασθενών, καθώς και η βελτίωση της ομαδικότητας, για την επίτευξη της οποίας αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες που περιλάμβαναν δημιουργία διατμηματικών ομάδων, με ανανέωσή τους ανά 3ετία, εσωτερική επικοινωνία μέσω δικτύου Ιntranet και δημιουργία ομάδων εξω-υπηρεσιακών δραστηριοτήτων (τέχνες, πολιτισμός, αθλητισμός).
Επίσης, αυξήθηκαν τα έσοδα, «λόγω της αντίστοιχης αύξησης του αριθμού νοσηλευθέντων, με πρωτοβουλίες τη συστηματική διαπραγμάτευση κόστους αντιδραστηρίων και υλικών με τους προμηθευτές, την ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοκόλλων και την ορθολογική χρήση εργαστηριακών εξετάσεων από το Ιατρικό Προσωπικό».
Σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών, είναι θετική η αποτίμηση χάρη στη «δημιουργία κινήτρων για τήρηση κλειστών προϋπολογισμών, προσαρμογή ημερήσιων νοσηλίων ΚΕΝ, εφαρμογή ιατρικών-νοσηλευτικών-διαγνωστικών πρωτοκόλλων, εξοικονόμηση ενέργειας και συστηματική διαπραγμάτευση κόστους υλικών με προμηθευτές».
Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν σε ότι αφορά τη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας ( ποσότητα μολυσματικών αποβλήτων) αλλά και η ενίσχυση της Εκπαίδευσης και Εξειδίκευσης των εργαζόμενων, στόχος που αναμένεται να κατακτηθεί την επόμενη χρονιά, μέσω της επανασύστασης και στελέχωσης του Γραφείου Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας..
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του έργου, στόχος της Διοίκησης για το 2019 αποτελεί η δημιουργία και εφαρμογή της Κάρτας Επιδόσεων ανά τμήμα.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, να ιεραρχήσουν τους στόχους και να ορίσουν επιθυμητά αποτελέσματα σύμφωνα με το συνολικό όραμα των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ