Τα τελευταία χρόνια, υπήρχαν αρκετές ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην κατάθλιψη. Ωστόσο, δεν υπήρχε μια μεγάλη και τυχαιοποιημένη μελέτη που να το υποστηρίξει. Τώρα μία έρευνα από την Αυστραλία επιβεβαιώνει ότι φρούτα και λαχανικά βοηθούν σημαντικά έναντι της κατάθλιψης.
Η έρευνα έγινε από το κέντρο Food & Mood Centre του πανεπιστημίου της Victoria. Μάλιστα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διατροφικό μοντέλο, που αποκάλεσαν «τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή» και βασίστηκε στις διατροφικές οδηγίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Αυστραλίας.
Στη διάρκεια 3 ετών, οι ερευνητές δέχθηκαν εκατοντάδες ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή κατάθλιψη και 67 από αυτούς μπήκαν σε μία μελέτη 12 εβδομάδων. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: Εκείνοι της πρώτης έκαναν 7 συμβουλευτικές συναντήσεις για τη διατροφή διάρκειας 60 λεπτών, ενώ στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς δέχθηκαν αντίστοιχη κοινωνική υποστήριξη. Όλοι τους εκτός από 9 άτομα λάμβαναν και άλλου είδους θεραπεία, όπως ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική θεραπεία ή και τα δύο.
Με απλά λόγια, οι ερευνητές έκαναν συστάσεις στους συμμετέχοντες να αυξήσουν 12 κατηγορίες τροφών: φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, καρύδια, κοτόπουλο και θαλασσινά κλπ., ενώ από την άλλη, τους καλούσαν να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αμυλούχων τροφών κλπ.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσο περισσότερο τα άτομα της πρώτης ομάδας συμμορφώνονταν με τις διατροφικές συμβουλές, τόσο καλύτερα εξελίσσονταν η κατάθλιψη (αυτό μετρήθηκε με το λεγόμενο Montgomery-Asberg Depression Rating Scale – MADRS).
Συνεπώς, καταλήγουν οι ερευνητές οι διατροφικές συμβουλές για την πρόσληψη περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά άτομα με κατάθλιψη. Η μελέτη φέρει την ονομασία SMILES και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ