Επί δεκαετίες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ευθύνεται για καρκίνο και καρδιαγγειακά. Τώρα μία νέα έρευνα φέρνει τα πάνω κάτω, λέγοντας ότι είναι αδύναμα τα επιβαρυντικά στοιχεία για το βοδινό ή χοιρινό κρέας!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, προκαλώντας εύλογα θόρυβο. Είχαμε αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες – ακόμη και από το Χάρβαρντ – και το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ακόμη και τους New York Times.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Δρ. Bradley Johnston από το Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά, αναφέρουν ότι αν υπάρχουν οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης βοδινού και χοιρινού κρέατος, αυτά είναι μικρά. Μάλιστα, λένε ότι τα πλεονεκτήματα είναι τόσο αδύναμα, που δεν επαρκούν για να πούμε στον πληθυσμό να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.
Η έρευνα περιλαμβάνει νέες αναλύσεις, που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες, που επιχειρήθηκαν ποτέ για το θέμα. Η εργασία διήρκησε 3 χρόνια και συνεργάστηκαν 14 επιστήμονες από 7 χώρες, ενώ οι ερευνητές δεν ανέφεραν καμία σύγκρουση συμφερόντων και πραγματοποίησαν τις μελέτες χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μελέτες που υποστήριζαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή μεταποιημένων κρεάτων επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Για την αξιολόγηση των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, η ομάδα εξέτασε 61 άρθρα που αναφέρουν 55 πληθυσμούς, με περισσότερους από 4 εκατ. συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τυχαιοποιημένες δοκιμές που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις (υπάρχουν πολύ λίγες), καθώς και 73 άρθρα, που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της επίπτωσης του καρκίνου και της θνησιμότητας.
Σε όλες τις αναλύσεις, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της ασθένειας και του θανάτου ήταν μικρές και η ποιότητα των στοιχείων ήταν χαμηλή έως πολύ χαμηλή. Συνολικά, οι αναλύσεις τους εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις μακροχρόνιες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που παροτρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κόκκινο κρέας.
Τα νέα ευρήματα έχουν προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από ερευνητές της δημόσιας υγείας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η φημισμένη σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχουν επικρίνει τη μελέτη και το περιοδικό, που τη δημοσίευσε.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι New York Times, κάποιοι κάλεσαν τους συντάκτες του περιοδικού να καθυστερήσουν τη δημοσίευση. Σε μια δήλωση, επιστήμονες στο Χάρβαρντ προειδοποίησαν ότι τα συμπεράσματα «βλάπτουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα».
Ακόμη, η οργάνωση Physicians Committee for Responsible Medicine, που υποστηρίζει τη φυτική διατροφή, υπέβαλε αναφορά κατά του περιοδικού στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ