Ελβετοί ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, που επισκευάζει τραυματισμένα ανθρώπινα μοσχεύματα ήπατος και τα διατηρεί ζωντανά έξω από το σώμα για μία ολόκληρη εβδομάδα!
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική μεταμόσχευσης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων για μεταμόσχευση και να σώσει πολλές ζωές ασθενών, που πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο ή μια ποικιλία καρκίνων. Η αντίστοιχη μελέτη δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology.
Η βάση για αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία είναι ένα περίπλοκο σύστημα αιμάτωσης, το οποίο μιμείται τις περισσότερες βασικές λειτουργίες του σώματος. Μέχρι τώρα, τα μοσχεύματα ήπατος θα μπορούσαν να αποθηκεύονται με ασφάλεια έξω από το σώμα για λίγες μόνο ώρες.
Με τη νέα τεχνολογία, τα μοσχεύματα – και ακόμη και τα τραυματισμένα – μπορούν τώρα να διατηρηθούν ζωντανά έξω από το σώμα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τα τραυματισμένα πτωματικά μοσχεύματα ήπατος, που αρχικά δεν είναι κατάλληλα για χρήση στη μεταμόσχευση, επανακτούν την πλήρη λειτουργικότητά τους, ενώ τοποθετούνται στο νέο μηχάνημα για αρκετές ημέρες.
Το μοναδικό αυτό σύστημα αιμάτωσης αναπτύχθηκε σε μια περίοδο 4 ετών από μια ομάδα χειρούργων, βιολόγων και μηχανικών. Όταν ξεκίνησε το έργο το 2015, τα μοσχεύματα μπορούσαν να παραμείνουν στη μηχανή μόνο για 12 ώρες.
Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία Liver4Life και αναπτύχθηκε υπό την αιγίδα του ινστιτούτου Wyss Zurich, το οποίο συγκέντρωσε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης (USZ), το νοσοκομείο ΕΤΗ Zurich και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (UZH).
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην αρχική φάση του έργου μας ήταν να βρούμε μια κοινή γλώσσα που θα επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ των κλινικών και των μηχανικών», ανέφερε ο Philipp Rudolf von Rohr, καθηγητής Μηχανικής διεργασιών στο ETH Zurich, ο οποίος δημοσίευσε τη μελέτη μαζί τον καθηγητή Pierre-Alain Clavien από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης (USZ).
Το επόμενο βήμα της μελέτης είναι τα μοσχεύματα, που διατηρούνται με επιτυχία έως και 7 ημέρες να δοκιμαστούν και να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς, που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ