Της Γιώτας Κοτσεκίδου, External Affairs Director της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου
Στην AstraZeneca, η επιστήμη και η ψηφιακή επανάσταση μας έχουν δείξει το «μέλλον της Υγείας» και φυσικά έχουν καθορίσει τη στρατηγική μας πολύ πριν η πανδημία της covid-19 καταστήσει σαφείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Και οι απαντήσεις που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε είναι επίσης σαφείς. Μέχρι το 2030 θα έχουμε παραδώσει ακόμα 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Και το 90% των νέων μας φαρμάκων θα είναι «φάρμακα ακριβείας».
Προφανώς και στόχος μας παραμένει κάθε νέα επαναστατική θεραπεία να είναι προσβάσιμη σε κάθε ασθενή τη στιγμή που τη χρειάζεται. Όλοι πρέπει να έχουμε σταθερή πρόσβαση στην κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία και το σύνολο όσων εμπλεκόμαστε στον κλάδο της Υγείας οφείλουμε να το καταστήσουμε εφικτό προασπίζοντας ταυτόχρονα βιωσιμότητα και διαφάνεια. Ο καθένας από τον τομέα του.
Το πρώτο ερώτημα που καλούμαστε άμεσα να απαντήσουμε είναι εάν σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό. Στηρίζει η χώρα μας αποτελεσματικά την καινοτομία στο φάρμακο; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Εμφατικά αρνητική. Και καταγράφεται εύκολα και με αριθμούς. Η επιβάρυνση των καινοτόμων φαρμάκων για το 2022 θα φτάσει το 70% της τιμής τους από 49% το 2021, αυτό σημαίνει πως για κάθε φάρμακο που πωλείται και αποζημιώνεται, τα επόμενα δύο προσφέρονται δωρεάν. Η επιβάρυνση αυτή, απειλεί και τη βιωσιμότητα της καινοτόμου βιομηχανίας στη χώρα και την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες.
Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τί μπορούμε να κάνουμε. Ας αρχίσουμε από τα προφανή. Ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη σε ό,τι αφορά διαρθρωτικές αλλαγές που εξασφαλίζουν τον πραγματικό εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, όπως o έλεγχος συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, η αποτελεσματική λειτουργία μητρώων ασθενών και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά το διεθνές παράδειγμα. Και δυστυχώς δε γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για τη στήριξη των νέων καινοτόμων θεραπειών. Αντίθετα, η καινοτομία, παρά τα διδάγματα της πανδημίας, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως κόστος και επιβαρύνεται δυσανάλογα και πλέον σε επίπεδα, που απειλείται άμεσα η βιωσιμότητά της στη χώρα. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη φαρμακευτική πολιτική όπου παρατηρείται το παράδοξο ο προϋπολογισμός για την καινοτομία να συμπιέζεται προκειμένου να δοθεί χώρος στα πρωτοφανώς ακριβά γενόσημα και off patent!
Η σταθερή βούληση να στηριχτεί η καινοτομία μαζί με ορισμένες άλλες, δομικές, απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως η οργανωμένη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων έγκαιρης πρόληψης θα σώσουν κυριολεκτικά ζωές και θα καταστήσουν το σύστημα υγείας μας ανθεκτικότερο στις προκλήσεις και στα σοκ σήμερα και στο άμεσο μέλλον.
Στο ερώτημα, λοιπόν, «θα έχουμε όλοι πρόσβαση στις νέες επαναστατικές θεραπείες που σώζουν ζωές», η απάντηση είναι «ναι, μόνο αν επιλέξουμε να στηρίξουμε έμπρακτα την καινοτομία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ