Την απουσία αντικειμενικού συστήματος Διοίκησης των Νοσοκομείων διαχρονικά, θίγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την απόφαση της Αριστοτέλους να στείλει «σπίτι τους» 59 Διοικητές και 15 Αναπληρωτές, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του ΑΣΕΠ.
«Για άλλη μία φορά οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων γίνονται «λάφυρα» της κυβέρνησης προς διάθεση στον κομματικό στρατό. Η αξιοκρατία είναι μόνο στα λόγια και για τη νέα κυβέρνηση» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία στρέφει τα βέλη της τόσο προς τον πρώην υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή όσο και προς το νυν, Α. Ξανθό.
Όπως λέει, σε συναντήσεις που είχε μαζί τους είχε θέσει επανειλημμένως την πρότασή μας για ένα νέα μοντέλο Διοίκησης των Νοσοκομείων, με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή της υπαλληλικής ιεραρχίας με 3ετή θητεία, η επιλογή του οποίου θα γίνεται από τα Υπηρεσιακά όργανα που ορίζει η υφιστάμενη Νομοθεσία. Το άτομο αυτό Προεδρεύει ενός 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται επιπλέον από τους 4 Διευθυντές των υπηρεσιών και από 2 εκπροσώπους των εργαζομένων.
«Έτσι θα αποφεύγουμε τους κομματικούς φίλους των εκάστοτε κυβερνήσεων» εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία στηλιτεύει την απόφαση της Αριστοτέλους να μην προωθήσει την πρότασή της, αλλά να εκδιώξει τις λεγόμενες «μνημονιακές Διοικήσεις» υλοποιώντας διάταξη του πρώην υπουργού Υγείας (Ν. 4332/2015, άρθρο 15), την οποία μάλιστα το Μνημόνιο III καταργεί (Ν.4336/2015). «Οι δύο Υπουργοί της Υγείας αντί να προωθήσουν την αξιοκρατική πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ, αποφάσισαν την εκδίωξη των Μνημονιακών Διοικητών και την αντικατάστασή τους με άλλους Μνημονιακούς Διοικητές, που θα εφαρμόσουν το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Για να είναι εντάξει με το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3» που υπέγραψαν, σύστησαν Επιτροπή Αξιολόγησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει, παράλληλα, όχι μόνο τη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά και τη σύνθεση της επιτροπής. Όπως ισχυρίζεται η Επιτροπή εξέτασε τους Διοικητές «στο φτερό», ενώ για κάποιους έκανε δεκτή την παραίτηση που είχαν καταθέσει πριν μήνες, πριν κληθούν για την αξιολόγηση, στην οποία ούτως ή άλλως είχαν εγγράφως ειδοποιηθεί να παραστούν (!). Ταυτόχρονα, αμφισβητεί το δικαίωμα ενός υπουργού να επιλέγει στελέχη ανεξάρτητων αρχών – όπως του ΑΣΕΠ – ως μέλη σε Επιτροπές Αξιολόγησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ο διορισμός τους από τον Πρόεδρο ή την Ολομέλειά του σχετικού οργάνου, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και στο ΔΣ του ΑΣΕΠ, τονίζοντας ότι χάνει το κύρος του όταν επιτρέπει τη συμμετοχή των μελών του.
«Φτάνει πια με την αναξιοκρατία και τον κομματισμό. Το κακό χάλι των Νοσοκομείων οφείλεται στις Μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται τα 5 τελευταία χρόνια. Εξαιτίας αυτών διαλύεται το ΕΣΥ και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για την αγορά υπηρεσιών. Δεν μπορεί η νεομνημονιακή κυβέρνηση να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, καταλήγοντας πως «είναι καιρός να τροποποιηθεί το μοντέλο Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλείς Γενικούς Διευθυντές».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ