Για «εκφυλισμό» της άυλης συνταγογράφησης και αναγωγή του σε «delivery συνταγών, εξετάσεων, ακόμα και αναρρωτικών αδειών» μέσω ενός ιστότοπου που φαίνεται να παρέχει απρόσωπα άυλη συνταγογράφηση από απόσταση εξετάσεων, φαρμακευτικών αγωγών και αναρρωτικών αδειών διαμαρτύρονται γιατροί. Απόπειρα εμπορευματοποίησης ενός εργαλείου που με ορθολογική χρήση διευκολύνει γιατρούς αλλά και τους ασθενείς, διαβλέπουν γιατροί που ζητούν την παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων, της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Έκπληξη προκάλεσε η ανάρτηση του συγκεκριμένου ιστοτόπου σε νεανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε ένα γιατρό, ο οποίος την κοινοποίησε σε μια ομάδα γενικών ιατρών στα social media και προκάλεσε έντονη αντίδραση, όπως περιγράφει ο γενικός οικογενειακός γιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, αν.αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ευάγγελος Φραγκούλης. Ενστάσεις προβάλλουν οι γιατροί σε μια απρόσωπη διαδικασία για την παροχή ψηφιακών ιατρικών υπηρεσιών, καθώς μέσω της ιστοσελίδας τίθεται το ερώτημα στον επισκέπτη της σελίδας «Τι εξετάσεις χρειάζεστε;» και σου στέλνει το παραπεμπτικό με 10 ευρώ για παράδειγμα, ενώ ακολουθείται η τακτική «Η αναρρωτική άδεια μέχρι τρεις μέρες σε μισή ώρα στο σπίτι» όπως περιγράφει ο κ. Φραγκούλης, χωρίς να έχει προηγηθεί ποτέ ιατρική εξέταση.
Ωστόσο, η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και προβλέπει πως πρέπει να αξιοποιείται η άυλη συνταγογράφηση από απόσταση, σύμφωνα με τον γιατρό. Ειδικότερα, ο νόμος 4715/2020-ΦΕΚ 149/Α/1-8-2020 στον οποίο αναφέρεται μόνο για αντιγραφή συνταγών από τη στιγμή που ο γιατρός θεωρεί ότι μπορεί να την κάνει ασφαλώς και σε ασθενή που ήδη γνωρίζει, όχι σε κάποιον που σου λέει κατά παραγγελία «γράψε μου αυτά». Η τακτική αυτή θυμίζει παραγγελία από ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ, σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για την νοοτροπία που εφαρμόζεται στον ιστότοπο «ποιες εξετάσεις θέλεις, να στις στείλω». Η συνταγογράφηση με αυτό το τρόπο δεν μπορεί να συμβαίνει καθώς «οι εξετάσεις έχουν ενδείξεις, τις συστήνει ο γιατρός, δεν λέει ο ασθενής σε ποιες εξετάσεις θέλει (να υποβληθεί), δεν είναι οι επιθυμίες του ασθενή που ικανοποιούμε».
Με αφορμή αυτή την στρατηγική που ακολουθείται από τον ιστότοπο, η οποία δεν είναι σύννομη, όπως τονίζει ο κ. Φραγκούλης, επισημαίνεται ότι χρειάζεται δεσμευτικό πλαίσιο για την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης από απόσταση. Μέσω της ιστοσελίδας, ανεξάρτητα από την «παραγγελία» των εξετάσεων, την συνταγογράφηση και την παροχή αδειών, όπως παρατηρήθηκε δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση από γενικό ιατρό, αλλά διαπιστώνεται το εξής παράδοξο πως «έχει πιο φθηνή την επίσκεψη στον ιατρό από ότι την επίσκεψη στον διαιτολόγο και στον ψυχολόγο» σχολιάζει ο κ. Φραγκούλης. Εντύπωση δημιούργησε στην κοινότητα ιατρών ότι στην ιστοσελίδα συμμετέχουν συνάδελφοί τους με τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Κατόπιν των παραπάνω, οι γιατροί ζητούν την παρέμβαση των ιατρικών συλλόγων της χώρας, αλλά και της Πολιτείας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ