Τάξη στο χώρο της Ημερήσιας Νοσηλείας επιχειρεί να βάλει η Αριστοτέλους, η οποία ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των αυτοτελών Μονάδων που λειτουργούν εδώ και 5 περίπου χρόνια στη χώρα.
Ο Υπουργός Υγείας ορίζει, πιο συγκεκριμένα, ποιες ιατρικές πράξεις μπορούν να διενεργούνται στις αυτοτελείς ΜΗΝ και με τι είδους αναισθησία. Η Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται, όμως, μόνο στις ειδικότητες της Οφθαλμολογίας και της Πλαστικής/Επανορθωτικής Χειρουργικής, αφήνοντας ουσιαστικά αρρύθμιστο το πλαίσιο λειτουργίας των υπόλοιπων ειδικοτήτων.
“Με τις υπόλοιπες ειδικότητες το ΚΕΣΥ ακόμα να βρει άκρη” σχολιάζει μιλώντας στο Virus ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (MENHN), Γιάννης Δατσέρης.
Ο ίδιος θεωρεί, μάλιστα, αξιοσημείωτο το γεγονός πως στις αυτοτελείς ΜΗΝ επιτρέπεται να εκτελούνται ιατρικές πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία, όταν στις ΜΗΝ των κλινικών και των νοσοκομείων επιτρέπεται να διενεργούνται ιατρικές πράξεις και με γενική και περιοχική αναισθησία. Πράξεις, δηλαδή, που διενεργούνται μόνο με κλειστή νοσηλεία – καθώς ανήκουν στην δευτεροβάθμια περίθαλψη.
“Η απόφαση του Υπουργού είναι σε καλό δρόμο” επισημαίνει, πάντως, ο κ. Δατσέρης.
Oι ιατρικές πράξεις ειδικότητας οφθαλμολογίας που δύνανται να διενεργούνται σε αυτοτελείς MHN είναι οι ακόλουθες:
Αντίστοιχα, οι ιατρικές πράξεις ειδικότητας πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής που δύνανται να διενεργούνται σε αυτοτελείς MHN είναι οι εξής:
“Όλες οι ακόλουθες επεμβάσεις δύνανται να διενεργούνται στις αυτοτελείς Μ.Η.Ν υπό την προϋπόθεση ότι δε συντρέχουν νοσηρές καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία του ασθενή ή ανάγκη μετεγχειρητικής παρακολούθησης, ούτε απαιτούν χορήγηση ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής μεγάλης διάρκειας πέραν του ωραρίου λειτουργίας” διευκρινίζει ο Ανδρέας Ξανθός.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ