Τα ηνία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας αναλαμβάνει ο καθηγητής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» Κώστας Μακρυλάκης. Ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας είναι καθηγητής Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευχαριστίες εξέφρασε ο καθηγητής μέσα από ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «αισθάνομαι βαθιά τιμή και ευγνωμοσύνη για την εκλογή μου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ). Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, αλλά και συνολικά όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη διαδικασία των εκλογών. Η εμπιστοσύνη σας αποτελεί για μένα δέσμευση να εργαστώ με συνέπεια, αφοσίωση και συνεργατικό πνεύμα για την ενίσχυση του έργου της ΕΔΕ και τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας στον τομέα του διαβήτη. Μαζί, συνεχίζουμε το έργο των προηγούμενων ΔΣ να προάγουμε τη γνώση, την καινοτομία και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών».
Σε ότι αφορά στο βιογραφικό του ο κ.Μακρυλάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, έλαβε PhD Ιατρικής Σχολής στην ίδια σχολή με άριστα και έκανε ειδικότητα Παθολογίας (Intern-Resident in Internal Medicine), University of Illinois at Chicago, Chicago, U.S.A., Department of Internal Medicin. Στη συνέχεια έλαβε εξειδίκευση στην Παθολογία/Υπέρταση (Fellow in Advanced Internal Medicine/Hypertension), Rush Presbyterian St. Luke’s Medical Center, Chicago, U.S.A., Department of Preventive Medicine. Κατάφερε να σταδιοδρομήσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια έλαβε στην Ελλάδα τη θέση του λέκτορα (2002), επίκουρου καθηγητής (2007), αναπληρωτή καθηγητή (2014), καθηγητή (2021), Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία – Μεταβολικά Νοσήματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενεργό συμμετοχή στις γενικές εφημερίες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ευθύνη Θαλάμων Παθολογικών ασθενών σε τακτική βάση, υπεύθυνος τακτικών εξωτερικών Ιατρείων Διαβήτη, Διαβητικού Ποδιού, Ιατρείου αντλιών ινσουλίνης, και Παχυσαρκίας της Κλινικής ως εξειδικευμένος στο Σακχαρώδη Διαβήτη, και συμβουλευτικός ρόλος για θέματα διαβήτη σε άλλα τμήματα και Κλινικές του νοσοκομείου (2002-σήμερα).
Αξιοσημείωτη είναι και η διδασκαλία του σε 4-ετείς και 6-ετείς φοιτητές Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (σωματική εξέταση – Φροντιστηριακές ασκήσεις Παθολογίας), καθώς και σε ειδικευόμενους στην Παθολογία – Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών (2002 – σήμερα). Ακόμη, είναι υπεύθυνος του κατ’ επιλογήν διατομεακού μαθήματος “Κλινική Διατροφή” και διδασκαλία στους φοιτητές Ιατρικής (2ο-6ο έτος).
Άξιο λόγου είναι πως είναι μέλος Επιστημονικών Εταιρειών: 4 Ελληνικές, 5 Διεθνείς (μεταξύ των οποίων: μέλος ΔΣ International Diabetes Federation (IDF) – Europe, 2015-2017, 2019-2022 και 2022-2024). Άξια λόγου είναι η συμμετοχή, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στη συγγραφή των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς».
Επίσης, διετέλεσε μέλος της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σε 5 διδακτορικές διατριβές υπό εξέλιξη και 16 που εκπονήθηκαν ήδη και της συντονιστικής Επιτροπής για την οργάνωση 2 διεθνών και 11 Ελληνικών συνεδρίων. Ο καθηγητής έχει λάβει μέρος σε 99 διεθνή συνέδρια (με εισήγηση ή εργασία), 7 διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως, 74 Ελληνικά συνέδρια (με εισήγηση ή εργασία), και 92 διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως στην Ελλάδα
Το συγγραφικό έργο περιλαμβάνει συμμετοχή σε 8 Διεθνή και 6 Ελληνικά πολυσυγγραφικά ιατρικά συγγράμματα σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη. Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει 140 δημοσιεύσεις (Medline) που έχουν περισσότερες από 10.500 αναφορές στη Διεθνή βιβλιογραφία και h -index 35 (Google Scholar).