Αρκετές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που λίγο ως πολύ γνωρίζουμε από τους προγόνους μας: ότι ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό. Όμως, νέα μελέτη αμφισβητεί τις παλαιότερες και επισημαίνει ότι κάνει καλό, αρκεί να μην ξεπερνά τη μία ώρα!
Η μελέτη αναλύει τα δεδομένα από 20 έρευνες, που έχουν γίνει για το θέμα με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 310.000 ανθρώπων. Η ανάλυση έγινε από Κινέζους επιστήμονες, με επικεφαλής το Δρ. Zhe Pan του Ιατρικού Πανεπιστημίου Guangzhou και τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο (ESC Congress 2020).
“Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συνήθης σε όλο τον κόσμο και θεωρείται γενικά μια υγιής συνήθεια», δήλωσε ο Δρ Pan «Μια κοινή πεποίθηση επίσης είναι ότι ο ύπνος βελτιώνει την απόδοση και εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου. Η μελέτη μας αμφισβητεί αυτές τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις” .
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος πάνω από 60 λεπτά συσχετίστηκε με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου όλων των αιτιών και 34% υψηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με άτομα, που δεν κοιμούνταν το μεσημέρι. Όταν λήφθηκε υπόψη ο νυχτερινός ύπνος, ο μακρύς μεσημεριανός ύπνος συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μόνο σε εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο από 6 ώρες τη νύχτα.
Συνολικά, ο μεσημεριανός υπνάκος οποιασδήποτε διάρκειας συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 19%. Η σύνδεση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες, οι οποίες είχαν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου και σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες, των οποίων ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 17%.
Ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (λιγότερο από 60 λεπτά) δεν ήταν επικίνδυνος για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Δρ Pan είπε: “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μικρής διάρκειας ύπνος, δηλαδή, λιγότερο από 30 έως 45 λεπτά μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σε άτομα που κοιμούνται ανεπαρκώς τη νύχτα|.
Οι λόγοι για τους οποίους ο ύπνος επηρεάζει το σώμα μας εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι, δήλωσε ο Δρ Pan, αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο μακρύς μεσημεριανός υπνάκος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη “σιέστα” με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και κακή συνολική σωματική υγεία.
Καταλήγοντας ο Κινέζος ερευνητής υπογράμμισε: “Αν θέλετε να πάρετε μια σιέστα, η μελέτη μας δείχνει ότι είναι ασφαλέστερο να την κρατήσετε κάτω από μία ώρα. Για όσους από εμάς δεν έχουμε τη συνήθεια ενός ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να ξεκινήσουμε”…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ