Προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη μελέτη ύπνου στον κόσμο έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 7 – 8 ώρες έχουν καλύτερη νοημοσύνη από όσους κοιμόντουσαν λιγότερο ή περισσότερο.
Η μελέτη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και μέσα σε λίγες μέρες δήλωσαν συμμετοχή ηλεκτρονικά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο και μια σειρά από γνωστικές δραστηριότητες απόδοσης.
Η έρευνα διεξάγεται από επιστήμονες του Ινστιτούτο Brain and Mind του πανεπιστημίου Western, οι οποίοι πρόσφατα δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα στο περιοδικό SLEEP.
«Προφανώς, μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές μικρότερες μελέτες ύπνου ανθρώπων σε εργαστήρια αλλά θέλαμε να μάθουμε ποιος είναι ο ύπνος σε πραγματικές συνθήκες», λέει ο Adrian Owen, γνωστός ερευνητής στη γνωστική νευροεπιστήμη και απεικόνιση. «Οι άνθρωποι που συνδεθήκαμε μας έδωσαν πολλές πληροφορίες και είχαμε ένα αρκετά εκτενές για όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει σε κάποια από τα αποτελέσματα».
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 6,3 ώρες τη νύχτα, περίπου μία ώρα λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα της μελέτης. Μια εκπληκτική αποκάλυψη ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 4 ώρες ή λιγότερο και εκτελούσαν εργασίες σαν να ήταν σχεδόν 9 χρόνια μεγαλύτεροι.
Μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη ήταν ότι ο ύπνος επηρεάζει όλους τους ενήλικες εξίσου. Η ποσότητα του ύπνου που σχετίζεται με την εξαιρετικά λειτουργική γνωστική συμπεριφορά ήταν η ίδια για όλους (7 έως 8 ώρες), ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης, η βλάβη που συνδέεται με τον υπερβολικά μικρό ή υπερβολικό ύπνο δεν εξαρτάται από την ηλικία των συμμετεχόντων.
«Βρήκαμε ότι η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για να κρατάτε τον εγκέφαλό σας όσο το δυνατόν καλύτερα είναι 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο ή λιγότερο ήταν εξίσου εξασθενημένοι», λέει ο Conor Wild, συνεργάτης του Owen Lab Research και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Οι συλλογισμοί και οι προφορικές ικανότητες των συμμετεχόντων ήταν δύο από τις ενέργειε,ς που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον ύπνο, ενώ η βραχυπρόθεσμη απόδοση μνήμης ήταν σχετικά ανεπηρέαστη. Αυτό είναι διαφορετικό από τα ευρήματα στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την πλήρη στέρηση του ύπνου και υποδεικνύει ότι η μη ύπαρξη επαρκούς ύπνου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επηρεάζει τον εγκέφαλό σας διαφορετικά από όταν μένει ξύπνιος όλη νύχτα.
Από τη άλλη είναι θετικό ότι υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι ακόμη και ένας ύπνος μιας νύχτας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται. Οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν περισσότερο από το συνηθισμένο τη νύχτα πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη, είχαν καλύτερη απόδοση από εκείνους που κοιμούνται όσο συνήθως ή λιγότερο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ