Παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι χρήστες ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.) δεν ξεφεύγουν πλήρως τον κίνδυνο να νοσήσουν με covid-19.
Έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ (Οχάιο), καταδεικνύει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι με διαταραχές από χρήση ουσιών αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο -σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό και λοίμωξης Covid-19.
Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στη νόσηση αλλά και στο ενδεχόμενο νοσηλείας ή και θανάτου λόγω επιπλοκών της νόσου. Οι ερευνητές οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Ψυχιατρικής «World Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 580.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 30.183 είχαν διαγνωστεί με διαταραχές χρήσης ουσιών (ναρκωτικά κ.ά.). Όλοι είχαν πλήρως εμβολιαστεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021 και δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό τους.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 των εμβολιασμένων (οι λεγόμενες μολύνσεις «breakthrough») ήταν γενικά 7% για εκείνους με διαταραχές χρήσης ουσιών (κυμαινόταν από 7,8% για τα άτομα με διαταραχή λόγω χρήσης κάνναβης έως 6,8% λόγω χρήσης καπνού), έναντι μόνο 3,6% μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς τέτοιες διαταραχές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για λοίμωξη breakthrough αφορά τους χρήστες κάνναβης και μετά κοκαΐνης.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αρκετοί χρήστες ουσιών έχουν διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους λόγω των ναρκωτικών και άλλων παθήσεών τους. Ο αυξημένος κίνδυνος αιτιολογείται από τη συνύπαρξη -συχνά- χρόνιων νοσημάτων και δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, κάτι που είναι σύνηθες στους χρήστες ουσιών.
Εξαίρεση φαίνεται να είναι οι εμβολιασμένοι με διαταραχή χρήσης κάνναβης, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, παρ’ όλο που συνήθως είναι νεότερης ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η κάνναβη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νόσησης από τον κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό.
Όσον αφορά το σενάριο επιπλοκών, είναι αυξημένες στις κατηγορίες των χρηστών ουσιών. Μεταξύ εκείνων με διαταραχές χρήσης ουσιών, το 22,5% όσων μολύνθηκαν από κορονοϊό μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους χρειάστηκαν νοσηλεία και το 1,7% πέθαναν, έναντι αντίστοιχων ποσοστών μόνο 1,6% και 0,5% μεταξύ των χρηστών ουσιών χωρίς λοίμωξη breakthrough.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα παραμένει ευάλωτη ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι εμβολιασμένοι ασθενείς με τέτοιες διαταραχές να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ