Νέα έρευνα δείχνει ότι οι συχνές κεφαλιές (χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι) είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία των ποδοσφαιριστών από τις συγκρούσεις και τα χτυπήματα στο κεφάλι των αθλητών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των μακροχρόνιων τραυματισμών στον εγκέφαλο μπορεί να εστιάζουν λανθασμένα μόνο στην πρόληψη των τυχαίων συγκρούσεων κεφαλιού. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology (https://goo.gl/KQumeD).
«Τα ακούσια χτυπήματα στο κεφάλι θεωρούνται γενικά η πιο κοινή αιτία διάγνωσης διάσεισης στο ποδόσφαιρο, οπότε είναι κατανοητό ότι οι τρέχουσες προσπάθειες πρόληψης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των συγκρούσεων», δήλωσε ο Michael Lipton, καθηγητής ακτινολογίας. «Ωστόσο, οι εσκεμμένες επαφές του κεφαλιού με τη μπάλα, δηλαδή οι κεφαλιές, δεν είναι καλοήθεις. Διαπιστώσαμε ότι οι κεφαλιές φαίνεται να μεταβάλλουν αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, τουλάχιστον προσωρινά».
Ενώ οι κεφαλιές έχουν συσχετιστεί και παλαιότερα με παροδικά γνωστικά προβλήματα, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει τις γνωσιακές επιδράσεις σε σύγκριση με τις ακούσια χτυπήματα στο κεφάλι, όπως συγκρούσεις. Στα πλαίσια της έρευνας, 308 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στη Νέα Υόρκη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιγράφουν λεπτομερώς τις πρόσφατες (δύο προηγούμενες εβδομάδες) δραστηριότητες ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στο κεφάλι.
Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης τις νευροψυχολογικές εξετάσεις της λεκτικής μάθησης, της λεκτικής μνήμης, της ψυχοκινητικής ταχύτητας, της προσοχής και της μνήμης εργασίας. Οι παίκτες κυμαίνονταν σε ηλικία από 18 έως 55 ετών και το 78% ήταν άνδρες.
Οι παίκτες έκαναν κατά μέσο όρο 45 κεφαλιές κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που καλύπτει το ερωτηματολόγιο. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, περίπου το ένα τρίτο των παικτών υπέστη τουλάχιστον μία ακούσια κρούση στο κεφάλι (π.χ. κλωτσιά στο κεφάλι ή επαφή κεφάλι με κεφάλι, χτύπημα του κεφαλιού στο έδαφος ή από σύγκρουση του κεφαλιού με γροθιά του τερματοφύλακα).
Οι παίκτες που ανέφεραν τις περισσότερες κεφαλιές είχαν τις φτωχότερες επιδόσεις σε θέματα ψυχοκινητικής ταχύτητας και προσοχής, οι οποίες είναι τομείς λειτουργίας που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από εγκεφαλική βλάβη. Η συχνότητα των κεφαλιών συσχετίστηκε επίσης με τις φτωχότερες επιδόσεις στην μνήμη εργασίας, αν και η συσχέτιση ήταν οριακής σημασίας. Αντίθετα, τα ακούσια χτυπήματα στο κεφάλι δεν σχετίζονταν με καμία πτυχή της γνωστικής απόδοσης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές στη γνωστική λειτουργία δεν προκάλεσαν εμφανή κλινική δυσλειτουργία. «Ωστόσο, ανησυχούμε ότι οι λεπτές, ακόμη και παροδικές, μειώσεις της νευροψυχολογικής λειτουργίας από τις κεφαλιές θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μικροδομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που στη συνέχεια οδηγούν σε διαρκή δυσλειτουργία. Χρειαζόμαστε μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη μελέτη παρακολούθησης περισσότερων ποδοσφαιριστών να αντιμετωπίσει πλήρως αυτή την ερώτηση», δήλωσε ο Δρ. Lipton.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ