Ανάλυση των Financial Times δείχνει ότι οι επίσημες καταγραφές με τον αριθμό των θανάτων από COVID-19 που ανακοινώνουν πολλές χώρες υποεκτιμούν σημαντικά την κατάσταση. Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι 60% υψηλότερος!
Η ανάλυση αφορά τις επίσημες αναφορές των συνολικών θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 14 χώρες ή περιοχές: Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και σε δύο πόλεις: Τζακάρτα (Ινδονησία) και Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).
Οι ερευνητές των Financial Times έψαξαν να βρουν πόσοι άνθρωποι πέθαναν περισσότερο από το αναμενόμενο όλες αυτές τις εβδομάδες, που διαρκεί η πανδημία, σε σχέση με άλλες χρονιές, που δεν υπήρχε ο κοροναϊός. Για τον υπολογισμό αυτό, οι αναλυτές συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες τις εβδομάδες της επιδημίας κάθε χώρας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 με τον μέσο όρο των θανάτων για την ίδια περίοδο μεταξύ 2015 και 2019.
Η επεξεργασία των στατιστικών λοιπόν δείχνει ότι φέτος στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε 122.000 θανάτους επιπλέον από τους καταγεγραμμένους 77.000 επίσημους θανάτους από Covid-19 στις συγκεκριμένες 14 χώρες. Με άλλα λόγια, είχαμε 50% αύξηση της θνησιμότητας σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο για τις χώρες, που μελετήθηκαν.
Συμπερασματικά, λοιπόν, αν και σε άλλες χώρες παρατηρείται το ίδιο ποσοστό υποεκτίμησης, τότε παγκοσμίως ο συνολικός αριθμός των θανάτων δεν είναι 207.000 αλλά 60% παραπάνω δηλαδή, περίπου 320.000!
Σημειώνουμε ότι ήδη σε ορισμένες χώρες, όπως η Αγγλία ασκείται κριτική διότι καταγράφονται μόνο οι θάνατοι από κοροναϊό εντός των νοσοκομείων και όχι όταν αυτοί συμβαίνουν σε οίκους ευγηρίας ή στο σπίτι. Επίσης, πρόσφατα, οι αρχές της Κίνας αύξησαν κατά 50% των αριθμό των θανάτων, επικαλούμενες ότι στην κορύφωση της πανδημίας δεν είχε γίνει ακριβής καταμέτρηση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ