Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πιστεύει ότι λόγω της ισχυρής αποτελεσματικότητας των σημερινών εμβολίων, οι ενισχυτικές δόσεις για το γενικό πληθυσμό δεν είναι προς το παρόν αναγκαίες.
Να σημειωθεί ότι η θέση αυτή δεν αφορά τον εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων με 3η δόση, καθώς σε αυτούς θεωρείται ότι η επιπλέον δόση ολοκληρώνει τον εμβολιασμό. Η ανασκόπηση τους, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, περιλαμβάνει στοιχεία από ελεγχόμενες δοκιμές και μελέτες παρατήρησης, διαπιστώνοντας ότι ακόμη και για την παραλλαγή Delta, η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων είναι τόσο υψηλή που οι ενισχυτικές δεν είναι κατάλληλες για τον γενικό πληθυσμό σε αυτό το στάδιο της πανδημίας.
Εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων παραλλαγών του ιού. Μελέτες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός έχει μέση αποτελεσματικότητα 95% έναντι των σοβαρών λοιμώξεων και από τις παραλλαγές Delta και Alpha, με πάνω από 80% αποτελεσματικότητα στην προστασία από σοβαρή νόσηση.
Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασυμπτωματικών μολύνσεων ή της μετάδοσης του ιού, οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες μετάδοσης-ακόμη και σε πληθυσμούς με υψηλή κάλυψη εμβολιασμού-και είναι επίσης αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από σοβαρή COVID-19.
Η Δρ. Ana-Maria Henao-Restrepo, επικεφαλής της μελέτης από τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Συνολικά, οι τρέχουσες διαθέσιμες μελέτες δεν παρέχουν αξιόπιστες ενδείξεις για ουσιαστικά μειωμένη προστασία από σοβαρή νόσηση, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού. Οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν διατεθούν σε άτομα που διατρέχουν αισθητό κίνδυνο σοβαρής νόσου και δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο. Ακόμα κι αν τελικά μπορεί να επιτευχθεί κάποιο όφελος από τις ενισχυτικές δόσεις, δεν θα υπερτερεί τους οφέλους από την παροχή αρχικής προστασίας στους ανεμβολίαστους. Εάν τα εμβόλια διατεθούν εκεί που θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη, θα μπορούσαν να επισπεύσουν το τέλος της πανδημίας, εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη των παραλλαγών του ιού».
Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι ακόμη και αν τα επίπεδα αντισωμάτων των εμβολιασμένων ατόμων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, αυτό δεν επηρεάζει απαραίτητα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής COVID-19. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην προστασία όχι μόνο από την αντίδραση των αντισωμάτων – η οποία είναι γενικά βραχύβια – αλλά και από την κυτταρική ανοσία, η οποία γενικά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εάν προκύψει ένα στάδιο της πανδημίας, όπου απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις, θα πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περιστάσεις, όπου τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Ο Δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ δήλωσε: «Τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και σώζουν ζωές. Παρόλο που η ιδέα της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των περιπτώσεων COVID-19 μέσω της ενίσχυσης της ανοσίας σε εμβολιασμένα άτομα είναι ελκυστική, κάθε απόφαση για αυτό θα πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και να λαμβάνει υπόψη τα οφέλη και τους κινδύνους για τα άτομα και την κοινωνία. Αυτές οι αποφάσεις υψηλού κινδύνου θα πρέπει να βασίζονται σε ισχυρά στοιχεία και διεθνή επιστημονική συζήτηση».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ