Πολύτιμος σύμμαχος γιατρών και νοσηλευτών στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων πρόκειται να αποτελέσει μια ελληνική πατέντα. Ο λόγος για το AlfacheckAntimicrobial ΑΤ400 της KARABINISMEDICAL,το πρώτο θερμόμετρο με αντιμικροβιακό χαλκό παγκοσμίως.
«Η αφορμή δόθηκε όταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού με κάλεσε προσωπικά στο think tank που οργάνωσε για να διερευνηθούν εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού σε προϊόντα υγείας. Σκέφτηκα λοιπόν τη δημιουργία ενός αντιμικροβιακού θερμόμετρου που θα μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση παθογόνων μικροβίων και κατά συνέπεια να συμβάλει στη διαφύλαξη της υγείας. Η υλοποίηση στηρίχτηκε σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, πειράματα και κλινικές μελέτες ώστε να μετατραπεί η αρχική ιδέα μου σε πραγματικό προϊόν υγείας. Η διαδρομή υλοποίησης δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, πίστη, επιμονή και τεράστια επένδυση. Και σήμερα το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο διατίθεται στη παγκόμια αγορά», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Καραμπίνης.
Η εταιρεία αποφάσισε, μάλιστα, να δωρίσει δύο χιλιάδες θερμόμετρα στο Υπουργείο Υγείας, τα οποία αναμένεται να αποσταλούν σε ακριτικά Κέντρα Υγείας.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να σταθούν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον θα πρέπει να στραφούν σε καινοτόμα προϊόντα, που θα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες σε νέες αγορές», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. «Υπάρχουν άλλες χώρες που είναι πιο φθηνές, πιο ανταγωνιστικές λόγω των χαμηλών μισθών και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Η χώρα μας δεν μπορεί να τις συναγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο και άρα αυτό που μένει είναι να στραφούμε στην καινοτομία», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το Μ. Βορίδη το θερμόμετρο καλύπτει ένα θέμα δημόσιας υγείας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ειδικά στις ΜΕΘ, όπου η θερμομέτρηση γίνεται ακόμη και κάθε μια ώρα, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων αυξάνεται γεωμετρικά, εκθέτοντας τους ασθενείς στην απειλή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Άλλωστε η περιοχή της μασχάλης είναι «εύφορο» σημείο ανάπτυξης μικροβίων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ